keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Nokkoskeitto

Olen jotenkin olen kovin viehättynyt näistä piikikkäistä pikkukasveista nimeltä nokkonen. Itseasiassa keräsin niitä muutama viikko sitten aivan valtavan säkillisen, perkasin niitä pari tuntia, huuhdoin ämpäritolkulla ja ryöppäsin yön pikku tunneille saakka. Viimeisenä haasteena tilkin niillä pakastimeni viimeiset kolot.

Oliko tämä kaiken sen työ arvoista..? No ei ihan varmasti ollut. Helpommallakin pääsisi aika monella tavalla.  Mutta tulipahan tehtyä ja nt on itse poimittua luonnon herkkua pakkasessa, jos vaikka iskee into tehdä taas ihania nokkosrieskoja tai nyt kokeilemaani nokkoskeittoa.



Tämä raikas resepti alkaa olla jo sou lääst siison tietyillä alueilla, missä helle on kasvattanut nokkoset jo kukkaan. Mistä kuitenkin versoja vielä löytyy tai missä pakastin pullistelee, olkaapa hyvä!

"Yllättävän hyvä" tästä tuli siksi, että en olisi ikinä uskonut onnistuvani. Mutta hyvää tuli. Joskin kaiken a ja o on maustaminen. Eli reilusti vain mausteita ja fondia niin luonnonkasvin "ruohoinen maku" peittyy.





Yllättävän hyvä nokkoskeitto (kahdelle)

1 l nokkosia tai 1½ dl ryöpättyä nokkossilppua
1 pieni sipuli
3 rkl margariinia
4 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
3 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
1 rkl sokeria
loraus sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

2-3 keitettyä kananmunaa

Hienonna sipuli ja kuullota hetki.
Sulata margariini kattilassa. Lisää jauhot ja keitä niitä pikku hetki. Älä anna ruskistua.
Yhdistä vesi ja fondi ja lisää ne kattilaan innokkaasti sekoittaen. Anna pulpahtaa ja paksuuntua. Lisää nokkoset, sipulit ja mausteet. Anna kiehua pari minuuttia. Lisää maito, ja anna kiehua hetkonen.

Tarjoa keitettyjen kananmunien tai vaikka raejuuston kera.



1 kommentti:

  1. Was it does "we" picked? Meaning you picked and I stepped in dog poooop :)

    VastaaPoista