maanantai 7. toukokuuta 2012

Nokkosrieskat ja nokkosen ryöppäys

Olimme viattomalla sunnuntaikävelyllä. Olin koko aamun tuijotellut ja näpräillyt ikkunalautaviljelyksiäni ja luulin värkkäysintoni olleen jo käytetty tältä päivältä.

Olin väärässä.




Ensin löysin todella kauniin ajopuun, jota kannoimme vuorotellen kotiin noin 6 - 7 kilometrin verran. Se oli painava, mutta tosi nätti.

Olimme jo melkein kotona... Vain puolisen kilometriä jäljellä... Näytti jo siltä, että selviämme vähällä. Kunnes näin iloisen terhakkaan nokkospuskan! Nämä pienet vihulaiset olivat juuri oikean kokoisia! Noin 10 cm korkeita, terveitä, saasteettomalla ja tomuttomalla kasvupaikalla puolivarjossa... Ne suorastaan HUUSIVAT tulla poimittavaksi!

Pää alas, takapuoli ylös, muutama touhukas riuhtaisu ja varalta mukaan otettu kauppakassi täyttyi nokkosista. :)




Nokkonen, eli isonokkonen (Urtica dioica) on superterveellinen ja herkullinen kasvi.

Suomalainen hyötykasvitutkija , maa- ja metsätieteiden tohtori Toivo Rautavaara kertoo nokkosen olevan kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen suorastaan uhkuu C-vitamiinia (5 kertaa enemmän kuin appelsiini), rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatti) ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maito). Lisäksi siinä on hurjasti muita hyviä aineita, kuten kaliumia, magnesiumia, mangaania, sinkkiä,  A-, B-, E- ja K-vitamiineja, flavonoideja... Eli siis ihan kaikkea.

Nokkonen puhdistaa verta, edistää munuaisten toimintaa, vähentää anemiaa, laskee vernpainetta ja verensokeria, edistää suoliston toimintaa ja pintaverenkiertoa, auttaa yliherkkyysreaktoissa ja poistaa raskasmetalleja. Hitsi, nokkonenhan pieksee parsakaalinkin!

Tänään nokkosesta tuli rieskaa. Vitsi oli hyvää... Mieheni mielestä parasta leipää mitä olen tehnyt pitkiin aikoihin.

Ja kyllä, tämä on se ajopuu :)


Nokkosrieskat (noin 20 kpl)

3,5 dl kaurahiutaleita
8 dl vettä
1 ½ -2 tl suolaa
1 ½ l tuoreita nokkosia
5 dl vehnäjauhoja

Keitä kaurapuuro. Eli lisää kiehuvaan veteen suola ja kaurahiutaleet. Keittele.
Jäähdytä puuro.

Lisää puuroon vuorotellen ryöpätyt, hienonnetut nokkoset ja vehnäjauhot. Taikina jää melko löysäksi eikä vaivatakaan tarvitse kuin pienen sitkon aikaan saamiseksi (viitisen minuuttia).

Nostele pellille taikinapalleroita. Ripottele päälle vehnäjauhoja ja taputtele litteäksi. Pistele jauhoissa dipatulla haarukalla. Paista 225 C uunissa kiertoilmalla noin 15 minuuttia.

Kaurapuuro on limaista kamaa, joten kannattaa taputella rieskat kunnolla litteiksi. Muuten ne jäävät keskeltä tosi mömmöisiksi.



Nokkosten ryöppäys

Nokkosten käsittely on todella nopeaa ja vaivatonta. Tähän parin litran satsiin kului aikaa kutakuinkin yhden MM-jääkiekkopelin erän verran.

Suosittelen tekemään kaiken nahkahanskat kädessä. :)

Poimi nokkoset noin 10 - 15 cm korkuisina. Hauskuutta touhuun saa, kun teeskentelee ettei ole ihan varma, onko kyseessä todella nokkonen ja pyytää toista työntämään käden pussiin ja katsomaan tarkemmin, miltä poimimasi kasvit näyttävät. :) Hehehehheeeee....



Irrottele lehdet ja huuhtele ne kahdessa tai kolmessa vedessä.

Kiehauta huuhdotut lehdet vähässä vedessä 5 minuutin ajan.




Valuta lehdet ja hienonna ne. Käytä muhennoksessa, keitossa, leivässä, salaatissa, pastan kanssa... Tai pakasta talven varalle.


(Ja tähän väliin kuva ryöpätyistä nokkosista, joka EI ole tärähtänyt...)

4 kommenttia:

  1. Olipa hyvää tänään nokkoskeitto.Nokkosia ihana poimia .Kuivaan niitä talveksi.Nyt parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  2. En olekaan kuivannut ikinä nokkosia. Kuivaatko niitä uunissa / kuivurissa vai ihan huoneenlämmössä?

    VastaaPoista
  3. Onpa ihanan kuuloinen resepti! Tätä täytyy kokeilla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Resepti on kyllä kaikessa simppeliydessään aivan ihana. :D

      Poista