sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Vaivaamaton leipä eli ilmiömäinen leipä

Väitän, että aika harva fiilis voittaa uunituoreen leivän ensikorkkausta.


Itse asiassa koko leiväntekoprosessi on antoisa. Huumaavat tuoksut, lämpimän uunin hehku, kuoren rasahdus, kuumalle leivälle sulava voi... Puhumattakaan tietenkin leivän hekumallisesta mausta.

Itse tehty leipä on aina kaunis ja aina hyvää.


Mutta nyt... Ymmärrän, miksi "vaivaamattomasta leivästä" on tullut ilmiö. Niin uskomattaman hyvää tämä oli.

Ihanan hapan maku yhdistettynä jopa öljyisen tuntuiseen mehevyyteen ja kuohkeuteen... Oijoi...

Laitoin alkuperäisen ohjeen mukaan leipään 2 tl suolaa, mutta maku oli aivan järkyttävän suolainen. Niinpä lisäsin vielä muita aineita ja tein siis 1,5 -kertaisen taikinan. Siksi väsäsin testimielessä toisenkin leivän kannettomassa astiassa.


Ilmiömäinen leipä

8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti sekaisin. Älä vaivaa.
Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.

15 tunnin seisotuksen jälkeen
Levitä leivinliina pöydälle, ripottele sille runsaasti jauhoja ja kaada taikina päälle. Painele taikina tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät.
(Oli hauskaa! Päälle ripotellut jauhot tussahtelivat kuin juuri talkattu vauva...)

Nostele taikinalevyn reunat keskustaan, eli "niputa taikina". Ripottele tarvittaessa vielä lisää jauhoja päälle ja peitä löyhästi liinalla. Jätä kohoamaan vielä kahdeksi tunniksi.

Huom, lisäys myöhemmin! Pääset helpommalla, kun skippaat pyyhevaiheen. Muotoile taikina sen sijaan samassa kohotuskulhossa. Irrottele taikina reunoilta esim. nuolijan avulla. Ripottele reunoille jauhoja, jotten taikina tarraa heti takaisin kiinni. Taikina lysähtää n. puoleen kohonneesta koostaan. Anna taas taikinan kohota pari tuntia. Kun kaadat sen kulhosta pataan, irtoaa taikina reunoilta jauhojen ansiosta helposti. Käytä apuna jauhotettua nuolijaa.

Niputettu taikina

Pari tuntia jälleen kohonneena (ja osiin leikattuna, koska tein tosiaan kaksi leipää)
Valitse paistoastiaksi kattila tai kannellinen pata.
Laita uuni lämpenemään 225 C:n ja laita paistoastia uuniin lämpenemään. Sen on tarkoitus olla tosi kuuma. :)

Kun uuni ja astia ovat lämmenneet, kaada taikina astiaan. Älä ihmettele löysää ja erikoisennäköistä ulkoasua.

Taikina juuttui juuri sopivasti liinaan kiinni, että keskelle muodostui pikkuinen ruusuke :)

Laita kansi päälle ja komeus uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä n. 15 - 20 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee.

Leipä suorastaan solahtaa ulos astiasta, laita se ritilälle jäähtymään.

Yritä odottaa pari minuuttia ennen leikkaamista.


Tämä on H-Y-V-Ä-Ä!

Sivutuotos. Oudon näköinen, hyvän makuinen. Mieleeni tulee Jabba the Hutt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti