keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Falafelit, pitaleivät, jugurttikastike ja manteli-couscous

Sain innostuksen falafeleihin viime syksynä partiotaitojen sm-kisoissa, joissa yörastin ruokatehtävänä oli falafelien, pitaleivän, kastikkeen & salaatin teko.

Perinteisesti falafelit uppopaistetaan, mutta itse pidän enemmän pannu-versioista; terveellisempää, helpompaa ja käryää vähemmän.

Jos paistelet falafelit pannulla,  kannattaa laittaa taikinaan myös kananmunaa. Tällöin pallukat pysyvät paremmin muodossaan.

Jos haluat tehdä gluteenittomia falafeleja, jätä pois muna ja korppujauhot. Muuten resepti voi olla täysin sama. Gluteenittomat falafelit ovat pehmeämpiä ja haastavampia paistaa. Heitä tulee siis käsitellä erityisen hellällä otteella.

Uppopaistamalla saat kauniimpia ja pyöreämpiä falafeleja. Nämä kuviin päätyneet ovat hyvin nopeasti hyvin reippaalla kädellä tehtyjä. :) Eli maltti on todellakin valttia. Älä kiirehdi, paistele rauhassa.


Falafelit (2:lle)

4 dl kypsiä kikherneitä (joko purkista tai itse keiteltyjä)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua minttua (tai reilusti tuoretta)
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl chiliä
suolaa
pippuria
(sitruunankuoriraastetta)
1 muna
1/4 dl korppujauhoja (tai vähän reilu)

Kikherneiden keittäminen (n. 7 dl kypsinä, eli kaikkia ei tarvitse käyttää falafeleihin, säästä loput vaikka salaattiin)

2,5 dl kuivia kik-herneitä
Liota kikherneitä yön yli (väh. 12 h) väljässä vedessä.
Keitä kikherneitä runsaassa vedessä noin 50 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Huuhtele viileällä vedellä.


Falafelien tekeminen

Soseuta kypsät kikherneet sauvasekoittimella (tai käsin, jos jaksat).
Pilko sipulit erittäin pieneksi. Murskaa valkosipulinkynnet.

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna taikinan levätä puolisen tuntia - muutaman tunnin. Maista, että mausteita ja suolaa on riittävästi, eli runsaasti. :)

Pyörittele taikinasta palloja. Jos pyörittely on hankalaa, on taikinan koostumuksessa kehittelyn varaa. Jos taikina on löysää, lisää korppujauhoja. Jos liian kovaa, lorauta sekaan aivan pieni aavistus vettä tai tölkki-kikherneiden lientä.

Kannattaa pyöritellä kaikki ensin valmiiksi ja siirtyä sitten paisteluhommiin.
Kuumenna öljy pannulla ja paistele falafeleihin kaunis pintaväri.

Pallukat ovat pehmeitä, joten muista hellä ote. Ei kannata hätäillä, vaan paistella rauhallisella temmolla, eikä liian kuumalla pannulla.


Pitaleivät (8 kpl)

3 dl vettä
25 g hiivaa / 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi.

Sekoita veteen suola, vehnäjauhot ja kuivahiiva (jos käytät tuoretta hiivaa, liota se veteen ennen muiden aineiden lisäämistä).

Vaivaa taikina kunnolla sileäksi palloksi. Anna kohota tunnin verran kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 15 cm halkaisijan lituskoiksi.
Rakenna pitaleivät suoraan jauhotetun leivinpaperin päälle, mutta jätä pelti vielä alta pois.

Anna leipien kohota vielä puolisen tuntia.

Laita pellit uuniin ja kuumenna uumenna uuni 250 C. Kun uuni on lämmin, vedä leivinpaperi jolla pitaleivät ovat suoraan kuuman pellin päälle. Näin leivät paukahtavat kuoheammiksi.

Paista pitaleipiä noin 10 - 15 minuuttia kunnes ne saavat väriä ja kumisevat onttouttaan.

Anna leipien jäähtyä hieman, halkaise ja nosta tarjolle. Täytä falafeleilla, salaatilla ja jugurttikastikkeella.


Jugurttikastike

2 dl maustamtonta jugurttia (vaikka itse tehtyä)
1 tl kuivattua minttua (tai tuoretta)
1/4 tl chilijauhetta
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna jugurtin oleentua puolesta tunnista seuraavaan päivään.


Mantelicouscous

Keitä couscous ohjeen mukaan. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
Paahda mantelilastuja hetki pannulla ja ripottele couscousin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti