lauantai 2. maaliskuuta 2013

Vihreä purjo-parsakaalipiiras (eli suomalainen prasopita)

Rakastan rakastan rakastan purjoa!
Kuten varmasti on jo käynyt ilmi purjo-lohesta, purjokeitosta, tomaatti-paprikakeitosta... Ja lisää on tulossa. :)


Tämän piiraan inspiraationa on kreikkalainen Prasopita-piiras. Muokkasin versiosta astetta suomalaisemman korvaamalla feta-juuston sinihomejuustolla ja lisäämällä mukaan parsakaalia.
Vaihdoin myös tillin timjamiin.

Jos et tykkää sinihomejuustosta, voit huoletta jättää sen pois. Piiraassa riittää makua muutenkin.


Vihreä purjo-parsakaalipiiras

Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
0,75 dl maitoa
50 g sulaa margariinia

Täyte:
1/2 purjo
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
n. 150 g parsakaalia (yhden kukinnon nuput)
1 rkl oliiviöljyä
400 g raejuustoa
reilu 1 dl mustia oliiveja
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
timjamia
muskottpähkinää
cayennepippuria
(n. 50 g sinihomejuustoa)

2 munaa
2 dl ruokakermaa


Valmista ensin täyte.
Pilko purjo ja sipulit ja murskaa valkosipulit. Pehmitä heitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

Keitä parsakaalit napakoiksi. Anna jäähtyä.

Yhdistä sipulit, raejuusto, pilkotut oliivit, hunaja ja mausteet. En antanut mausteisiin mittoja, voitte pelata oman makunne mukaan. Puhutaan noin 1/2 - 1 tl kutakin. Timjamia enemmän, cayennepippuria vähemmän. :)

Riko munien rakenne ja sekoita ne ruokakerman kanssa. Laita uuni lämpenemään 180 C.

Valmista sitten taikina.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito ja margariini.
Sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina paperoituun irtopohjavuokaan, jonka seinät on myös voideltu. Tee taikinasta hieman kuppimainen, jottei muna-kermaseos pääse valumaan pois.

Kaada raejuusto-sipuliseos pohjan päälle. Asettele parsakaalit seoksen päälle. Murustele halutessasi sinihomejuusto mukaan.

Kaada lopuksi muna-kermaseos piiraan päälle. Tuikkaa hänet heti uuniin, jotta munat alkavat hyytyä.

Paista 180 C uunissa noin 50 minuuttia - tunnin. Piiras on valmis, kun muna on kunnolla hyytynyt ja reunat ottaneet ihan pikku-aavistuksen väriä.


Tein samaisiin illanistujaisiin, joissa piirastakin tarjottiin, myös ilmiömäistä leipää. Tällä kertaa se näytti tältä. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti