maanantai 8. huhtikuuta 2013

Raparperikakku, raparperikompotti ja vaniljavaahtoa

Kesäfiilistelyissä mennään kohti alkanutta viikkoa! Samoin pakastimentyhjentelytunnelmissa. Tällä kertaa kyytiä saivat viime kesän raparperit.

Järjestimme viime viikolla kahtena perättäisenä iltana illallisen ystäville, joten oli kätevää pyöräyttää kakku jostaa riitti jälkiruoka molemmille illoille. Ystävät hyvät, toivottavasti tämä suuri paljastus ei nyt puuppaa illalliskokemustanne - olette silti ainutlaatuisia. :)


Oioin myös hieman mutkia ja käytin lisukkeena valmista vaniljavaahtoa (Flora Vanillaa). Mieluummin olisin tehnyt vaniljakastikkeen itse, mutta oikeastaan vaahto toimi myös erittäin kivasti. Visuaalisesti ainakin hauskempi vaihtoehto. :)

Raparperikakun resepti taitaa olla alunperin Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä. Itseltäni se löytyi riekaleiksi mussaantuneelta ruutupaperilta huonosti toimivalla mustekynällä kirjoitettuna. Paperi on tainnut kestää melkoisen kostean merikyydin mökiltä kotiin, jonka jälkeen se on vielä marinoitunut, muhinut ja hieroutunut laukun pohjalla jokusen viikon, josta se on joskus kulkeutunut reseptiläjään mikron viereen, ja josta sen nyt löysin.


Raparperikakku ja raparperikompotti

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 munaaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Raparperikompotti:
6 dl viipaloitua raparperia
1 dl fariinisokeria
50 g voita tai margariinia

Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen vuoka.

Yhdistä kattilassa raparperit, sokeri ja voi. Hauduta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Jaa kompotti kahteen osaan ja anna jäähtyä hieman (toinen osa päätyy taikinaan, toinen tarjoiluun).

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan. Siivilöi joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Sekoita toinen puoli raparperikompotista taikinaan.

Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Jos käytät silikonivuokaa, voit antaa kakun jäähtyä vuoassa loppuun asti, se irtoaa silti nätisti.

Kakku saa tarvittaessa vetäytyä seuraavaan päivään asti.

Lämmitä kompotti uudestaan ennen tarjoamista.

Annostele lautaselle pala kakkua ja muutama lusikallinen kompottia. Kakkua kannattaa vielä kostuttaa kompotin liemellä. Nosta päälle vielä runsas nokare vaniljavaahtoa (tai vaniljakastiketta).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti