torstai 25. huhtikuuta 2013

Vietnamilaiset kesärullat ja dippikastike

Hiphei! Vietnamilaiset kesärullat onnistuivat! Ne olivat kauniita ja maukkaita. Kerrassaan mahtavia!

Nämä kauniit rullat saadaan siis aikaiseksi täyttämällä riisipaperilevy värilläillä, raikkailla täytteillä: yleensä kasviksia ja jotain merenelävää. Ja sitten rullat dipataan makukylläiseen dippikastikkeeseen. Tämä on minun teekuppini! :)

Nämä ovat ensimmäiset koskaan tekemämme rullat - ja sen huomaa. Jotkut yksilöt ovat napakampia kuin toiset, toiset roikkuvat löysänä kuin ruumissäkit... Varmasti tuunailen vielä myös dippikastikkeesta eri versioita, mutta tämä ensimmäinen kokeilu oli kyllä jo todella hyvä yritys.


Ja kuinka kauniita sisään tulevat täytteet ovatkaan! Suosittelen käyttämään kirkkaan värisiä elementtejä, kuten porkkanaa, retiisiä ja yrttejä. Näin täytteet hehkuvat kauniisti läpi rullista.


Riisipaperia on saatavilla esim. Bánh Tráng -merkkistä. Nämä neljäsosaympyrän kokoiset rullat ostin luottokaupastani Kolmannen linjan Asian Marketista. Riisipaperirullia saa enenevässä määrin myös "normikaupoista", kuten esim. Kampin K-Supermarketista.


Vietnamilaiset kesärullat (12 kpl)

riisipaperia

n. 2 dl katkarapuja
1 pieni sipuli
1/2 avokadoa
n. 4 retiisiä
1 pieni porkkana
mung-pavun ituja
pieni pala keräsalaattia
1 lime
chiliä (tuore olisi parempi, itse käytin kuivattua)

tuoretta korianteria
tuoretta minttua


Pilko ensin kaikki täytteet valmiiksi lautaselle.


Valmistele sopiva kokoonpanolinja, johon kuuluu riisipaperit, niiden liotusvesi, keittiöpyyhe rullailualustaksi, täytteet ja valmiiden rullien lautanen.


Liota riisipapereita vedessä pari - kolme kerrallaan. Ne pehmenevät parissa minuutissa sopivan pehmeiksi rullattaviksi.

Aseta riisipaperi keittiöpyyhkeen päälle kulma ylöspäin. Asettele täytteet rullan leveään alareunaan.


Käännä alareuna täytteiden yli, käännä sitten reunat keskelle ja rullaa käärö ylöspäin. Tee mahdollisimman tiukkoja ja napakoita rullia.


Nosta valmis rulla lautaselle odottamaan. Rullat tarttuvat toisiinsa hieman kiinni kuivuessaan, joten jätä vähän happirakoa rullien väleihin, jos vain lautaselle suinkin mahtuu.


Ja tämä kalakastike kannattaa itseasiassa tehdä ensin rullailua. Sen maku vain paranee seistessään.


Kalaisa dippikastike

1/4 dl kalakastiketta
1/2 rkl palmusokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunamehua
1 rkl vettä
1/2 kuivaa chiliä
muutama oksa tuoretta minttua
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä

Murskaa valkosipulit, kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki aineet keskenään. Helppoa! :)

Yllä olevan kuvan dippikastikkeessa ei ole valkosipulia eikä inkivääriä. Käyttäkää kuitenkin näitä! Tuovat hurjasti lisää makua. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti