lauantai 25. toukokuuta 2013

Hekumalliset mustikkapullat appelsiinin vivahduksella

Mustikka-aika lähestyy! Voi miten kesää pukkaa ovista ja ikkunoista.


Jos nyt pitää päästä eroon viimeisitä pakastetuista mustikoista, suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä reseptiä. Hekumalliset mustikkapullat olivat kyllä sen verran ihastuttava kokemus.

Tai käytä vuoden ensimmäiset mättäiltä löytyvät yksilöt. Mustikkahan kukkii jo tukka putkella!


Tein pullia huippukokoukseen, jonka vietimme työkavereiden kanssa. Kaikki kokit olivat ylittäneet itsensä ja pöytä notkui herkkuja. Ja toistaiseksi vuoden parhaat rosét ja valkoviinit on nyt löydetty. :)

Bongasin reseptin joskus sattumalta Jamie Oliverilta, joka nimesi pullat oivallisesti Sexy Swedish Buns.
Taikina on hieman erilainen kuin meidän perinteinen pullataikinamme, mutta maku oli kyllä aika sama.

Muokkailin ihan pikkasen reseptiä. Jos haluat oikein makeita pullia, lisää sokerin määrää taikinassa 1,5 desilitraan. Mielestäni nämä olivat kyllä riitävän makeita näinkin. :)





Hekumalliset mustikkapullat appelsiinin vivahduksella

4 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl kardemummaa
2 munaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
50 g sulatettua margariinia
12 dl vehnäjauhoja

noin 6 dl jäisiä tai tuoreita mustikoita
(1 rkl perunajauhoja)
1 appelsiinin kuori raastettuna
2-3 rkl sokeria

muna voiteluun
raesokeria


Lämmitä maito vähän yli hiivan heräämislämmön. Sekoita kuivahiiva pariin desilitraan jauhoja.

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää koko ajan sekoittaen suola, kardemumma, sokeri, margariini, maito sekä hiiva-jauhoseos.

Alusta myös loput jauhot taikinaan, kunnes koostumus on käsiteltävän paksu, mutta mahdollisimman löysä. :)
Anna taikinan kohota liinan tai kelmun alla kaksinkertaiseksi (puolesta tunnista tuntiin).


Pese appelsiini ja raasta kuori hienoksi raasteeksi.
Vuoraa isohko uunivuoka (pienempi kuin uunipelti) leivinpaperilla.

Jauhota pöytä ja kumoa kohonnut taikina. Levitä taikinasta käsin levy.

Jos käytät pakastettuja mustikoita, ota ne vasta nyt pakkasesta. Yhdistä mustikat, appelsiininkuoriraaste ja sokeri. Jos käytät pakastemustikoita, lisää myös perunajauhoja. Perunajauhot imevät sulavien mustikoiden nestettä.

Levitä mustikat levyn päälle.

Taittele levyn kulmat keskelle, kuten taittelisit kirjekuorta. Pyörittele levy rullaksi.


Leikkaa rulla noin kahdeksaan - kymmeneen osaan. Ota kukin osa käteen kerrallaan ja kierrä sitä itsensä ympäri muutama kierros. Kierrä spiraali vielä "solmuksi" tai "kippuraksi". :) Tässä vaiheessa mustikoita saattaa vähän putoilla kyydistä. Ei haittaa.

Nosta solmut vuokaan vierekkäin, mutta jätä vähän kohoamisvaraa solmujen väliin. Nostele vielä tipahtaneet mustikat kyytiin.


Ja näin he ovat kohoneet.


Anna pullien vielä kohota liinan alla tunnin verran.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele pullat kananmunankeltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pullia keskitasolla noin 25 minuuttia. Tällöin lopputuloksesta tulee mehevä, jopa paikoin raaka. Eli juuri paras. :)


Suosittelen tarjoamaan pullat vuoasta suoraan. Jokainen saa itse repiä haluamansa kokoisen palan. Ja ihanaa löysää taikinaa ja kultasuonen oloisia mustikkaonkaloita bongailemaan! :)


Nauti erittäin hekumallisessa ja hyvässä seurassa. :)


1 kommentti:

  1. Itselläni ei onnistunut näiden pullien teko Varmaankin pakastemustikat syynä,koska kirpeinä "söivät" pullan makua.Samoin kohotusvaiheessa mustikoista valui mehut pellille,joten oli kyllä erityisen sotkuista hommaa.

    VastaaPoista