perjantai 14. kesäkuuta 2013

Parhaat lisukkeet grilliruoalle, osa "paahdetut ja vartaat"

Alkavatko grilliateriat toistamaan itseään jo juhannuksen tienoolla? Oletko elokuussa jo lopen kyllästynyt kasslereihin ja makkaroihin? Poimi tästä vinkkejä grilliruoan kaveriksi.

Yhteiset tekijät näissä ruoissa ovat vaivattomuus, raaka-aineiden yksikertaisuus (ei mökillä kaikkea ole!) ja herkullisuus.

Melkein hävettää jakaa näin simppeleitä vinkkejä, mutta mikäs sen ihanampaa kuin oivaltaa, että kuka tahansa jaksaa ja osaa olla mestarikokki. :)

Ja hei, kaikkihan on parempaa paahdettuna. Tätä olen toitottanut paljon ja jatkan vastedeskin.

Olkoon tämä lisukelistaus vasta part un, koska eihän yhteen juttuun kaikki millään mahdu.
Ensimmäisen osan teemana siis "paahdetut asiat ja vartaat". Koonti ei millään tavoin ole kattava, vaan näitä  tulee vielä jatkossa varmasti lisää. :)

Lisukkeitahan syntyy helposti grillissä myös folionyytissä tai muurikalla. Myös raaka-aineet vaihtelevat, ja sato- ja sienikausien käynnistyessä koko paletti menee ihan uusiksi! Eli en attendant part deux.


Paahdetut kukkakaalit (uunissa tai grillissä)

1 kukkakaali
oliiviöljyä
suolaa

Viipaloi kukkakaali noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi. Älä leikkaa pois kantaa, sillä se pitää isot palat kasassa.

Pyörittele palat varovasti oliiviöljyssä, rouhi päälle suolaa. Ei haittaa, jos joka nurkka ei öljyynny, tarkoitus ei ole uittaa kukkakaaleista lötköjä. :)

Jos paahdat kukkakaalit grillissä, voit käyttää isot palat sellaisenaan, mutta pienet palat ja muruset kannattaa hoitaa muurikalla, reiättömällä grillilevyllä tai folio-alustan päällä. 

Grillaa kukkakaaleja miedohkolla lämmöllä kunnes ne saavat kulmista väriä ja pehmenevät sopivasti.

Uunissa voit lyödä kaikki palat yhdessä pellille. Paahda uunin yläosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Nauti grilliruoan kanssa, salaatin kera tai napostele sellaisenaan. :)


Superhelpot sipulivartaat

Lohko sipulit 4 - 6 osaan siten, että kerrokset jäävät kannasta yhteen.
Pujota vartaaseen ja grillaa miedolla lämmöllä kulmat rapsakoiksi.
Tarjoa lihan kanssa.

Paahdetut perunat

Ota edelliseltä päivältä yli jääneet kypsät perunat ja lohko ne. Grillaa ilman öljyä pinnat rapsakoiksi noin 10 - 15 minuutin ajan.

Taivaallista esim. voinokareen kera.


Broilerin sydämiä vartaassa (4:lle)

n. 300 g broilerin sydämiä
2 rkl soijaa
3 valkospulinkynttä
tuoretta oreganoa
suolaa
Murskaa valkosipulit ja yhdistä ne soijan ja oreganon kanssa marinadiksi. Marinoi sydämiä muutama tunti. Pujota sydämet varrastikkuihin ja grillaa miedolla lämmöllä, kunnes pinta ruskettuu ja sydämet ovat läpikypsiä. Rouhi päälle suolaa ja tuoretta oreganoa.


Paahdetut kesäkurpitsat tai munakoisot 

1 munakoiso / kesäkurpitsa
rasiallinen tuoreita herkkusieniä
suolaa tai soijaa

Viipaloi munakoiso tai kesäkurpitsa noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Mausta palat suolalla tai soijalla ja anna niiden imeä makua hetki.
Grillaa miedolla lämmöllä pehmeiksi ja lötköiksi.

Grillatut herkkusienet (ei aina sitä iänikuista pekonia ja aurajuustoa, anna sienen maistua sieneltä)
rasia tuoreita herkkusieniä
balsamiviinietikkaa / omenaviinietikkaa
suolaa
tuoretta basilikaa

Marinoi herkkusieniä hetki balsamiviinietikalla tai omenaviinietikalla.

Pujota herkkusienet varrastikkuun ja grillaa miedolla lämmöllä ihanan ryppyisiksi.
Ripauta tarjotessa päälle suolaa, silppua viereen tuoretta basilikaa.


Entäs sitten mausteseokset & muut minilisukkeet? 

Mausteseosten suosikkini löydät täältä, samoin kuin pari marinadivinkkiä kanalle ja possulle.

Mutta yrtit voi laittaa tarjolle näinkin. Mökillä on lupa olla vähän krouvi, joten ei kun yrtit varsineen kippoon ja sakset viereen. Kukin voi itse silputa omat lemppariyrttinsä annosen kylkeen tai salaatin mausteeksi.


Ja entä salaatit?

Omasta kasvimaasta ja luonnosta kaikki irti, sanon minä. :)

Paras salaattireseptini mökkiateriointiin on:

  1. Käytä ensin ne kasvikset, jotka näyttävät helteessä uupuvan.
  2. Lisää jotain raikasta ja makeaa (kuten vesimelonia tai persikkaa).
  3. Nyhdä maasta joukkoon iso nippu ruohosipulia, sipulinvartta ja/tai suolaheinää.
  4. Ripottele päälle vaikka kuusenkerkkiä tai villivadelmia. Mitä vain silmiin ja käsiin osuu. 
  5. Rouhi päälle suolaa ja aavistus pippuria.
  6. Unohda kastikkeet!

Alla vesimeloni-oliivisalaatin ohje, mutta kokeile vaikka paahdettua hedelmäistä salaattia, tai minttuista camembert-kesäkurpitsasalaattia (grillaa kesikset).


Vesimeloni-oliivisalaatti

reilu viipale vesimelonia
pätkä kurkkua
salaatinlehtiä
kourallinen viinisuolaheinän lehtiä ja varsia
oliiveja
tuoretta chiliä ihan pieneksi pilkottuna
tuoretta inkivääri-minttua tai minttua
sormisuolaa


No entä alkupalat? Tai välipalat? Tai herkkuhetket?


Kunnon hellepäivänä keho kaipaa nestettä ja suolaa. Ihan auringonpistosta välttääkseen. 

Erittäin toimiva yhdistelmä on ruisnachot, roquefort-sinihomejuusto (niin limainen, suolainen ja aromikas, ettei sitä uskalla ottaa muovipussista pois :)), manchego-juusto ja paahtoleipäinen samppanja.  


Tai sitten mökille suuntautuneella esihäämatkallamme hyväksi todettu combo: rosésamppanja ja itse noukitut ahomansikat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti