sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Ahvenherkku saariston aarteista

Tämän resepti yhdistää verkkoihin kilvan kirmaavat ahvenet, sekä maasta putkahtelevat retiisit. Ja joukkoon liittyi vielä muitakin saariston aarteita.


Ai että oli hyvää. :) Ja kaunista! Mikä kasvisten värikirjo! Ja vielä, kun kaikki kasvavat omassa maassa (paitsi toki sitruuna), ja ahvenetkin ovat niin tuoreita, että hyvä etteivät sätkyttele pannulla.


Inspiraatiota sain myös eteen sattuneesta Perjantaikokin blogista, jonka löysin googlaillessani retiisille reseptiä. Liian usein vastaan tulee vain ja ainoastaan salaatteja. Kaipasin jotain lämmintä.
Ja vaikka tämäkin kieltämättä on hyvin salaattihenkinen ruoka, on tässä hieman enemmän jalostusarvoa.

Olen totaalisen hullaantunut retiiseihin, joita plantaasiltani putkahtelee. Rakkauteni syventyi vasta nyt, kun opin, että retiisit kannattaa kesyttää ennen syöntiä: 5 minuuttia kiehuvassa vedessä tai pannulla tekee ihmeitä!

Alla olevassa kuvassa villejä retiisejä suoraan maasta, sekä kesytettyjä, kylvyssä käyneitä yksilöitä. :)


Tämä lounas valmistui hetkessä ja lunasti paikkansa sydämessäni.


Paistettua ahventa retiisi-sipulipedillä eli Ahvenherkku saariston aarteista (3:lle)

6 ahvenfilettä
n. 10 kpl retiisejä
2 kevätsipulia
voita / öljyä paistamiseen
muutama viinisuolaheinän lehti
muutama ruohosipulinvarsi
sitruunan mehua
(loraus valkoviiniä)
tuoretta oreganoa
suolaa
pippuria

Pilko ahvenfileet isoiksi paloiksi, kukin file noin kolmeen osaan.
Halkaise reseptit 2 - 4 osaan.
Viipaloi kevätsipulin sipuliosa ja silppua varret isoiksi kappaleiksi. Pilko myös viinisuolaheinä.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa. Lisää retiisit sekä kevätsipulin sipuliosat. Paista n. 3 minuuttia, älä anna kärähtää.

Lisää pilkotut ahvenet, paista hetki. Lisää halutessasi loraus valkoviiniä. Anna hautua kannen alla, kunnes kalat ovat kypsiä.

Kun ahvenet ovat kypsiä, kumoa ne lautaselle. Lisää kevätsipulin varret ja viinisuolaheinät, silppua päälle ruohosipuli ja riivi oreganon lehdet. Mausta suolalla ja pippurilla ja kääntele sekaisin.

Tarjoa heti iloisen raikkaan valkoviinin kera. :)


Mutta kieltämättä, on retiisi aika hyvä lisä myös ihan perussalaattiin, toimii erinomaisesti korianterin ja hunajamelonin kanssa. :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti