keskiviikko 14. elokuuta 2013

Vadelma-vaniljapitko

Hihii! Jälleen yksi asia, mitä teen ensimmäistä kertaa koskaan: pullapitkoa! Ja pullakranssia! Voi tätä uusien elämysten määrää ja onnistumisen riemua! :)

Molemmat katosivat lautasilta alle aikayksikön. Jopa ei-leivonnaisista-pitävät ystävät hihkuivat innoissan.


Vadelmapitkon idea iski vadelmapuskissa kurotellessani, käärmeitä hätistellessäni ja lantsareilla rontostellessani. Vanilja liittyi kuvioon, kun kaapista löytyi paketti Vanhan ajan vaniljakastikejauhetta.

Harjoituskappale, eli siis rustiikkisen rouhea design. :)
Ja ovathan nämä hauskoja ja tosi hyviä leivonnaisia. Mikä voittaisi tuoreen pullan tuoksua? Kylkeen joko iso lasi kylmää maitoa tai kuppi kahvia.


Puolen litran taikinasatsista saa kolme pitkoa tai kranssia. Tein ensiksi kranssin, josta kyllä näkyy jo kauas, että kyseessä on harjoituskappale. :) Sen verran epätasaista on tämä kolo- ja punontapolitiikka.

Pitko onkin vähän tarkemmin punottu, mutta kyllä kranssista tuli jotenkin sympaattisemman näköinen. Ainakaan se ei muistuta muumiota.

Yhdestä pussillisesta vaniljakastiketta riitti minulla täytettä vain kahteen pitkoon, mutta laitoin kyllä aika reilusti. Jos nuukailet, voit ehkä venyttää sen riittämään kolmeen.


Vadelma-vaniljapitko (3 kpl)

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 muna
1,5 - 2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
n. 14 - 15 dl vehnäjauhoja

1 pss Vanhan ajan vaniljakastiketta
2 dl maitoa
vajaa litra tuoreita vadelmia

1 keltuainen voiteluun
raesokeria


Tee pullataikina. Lämmitä maito vähän yli hiivan heräämislämmön. Sekoita joukkoon muna, kardemumma ja suola.

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lisää hiiva-jauhoseos taikinaan. Lisää sokeri.

Lisäile jauhoja pikkuhiljaa. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää myös paloiteltu, huoneenlämpöinen voi. Lisää loput jauhot ja alusta taikina näppituntumalta sopivaksi. Tee riittävän muotoiltava taikina, mutta mitä likilaskuisempi, sitä herkullisempi.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min).

Tee myös vaniljatahna jääkaappiin oleentumaan (Huom! Yhdestä pussista riitti minulla vain kahteen pitkoon). Sekoita keskenään maito ja vaniljakastikejauhe ja laita jääkaappiin odottelemaan. Se kovettuu vanukasmaiseksi.


Kun taikina on kohonnut, ota siitä noin 1/3 käsittelyyn. On helpompaa tehdä pitko suoraan leivinpaperille kuin siirrellä sitä valmiina.

Jauhota leivinpaperi kevyesti ja kaulitse taikina ohueksi suorakaiteeksi. Jaa taikina mielessäsi kolmeen yhtä leveään osaan. Levitä keskimmäiselle kolmannekselle vaniljatahnaa ja tuoreet vadelmat.

Viipaloi reunimmaiset kolmannekset kuten kuvassa.


Yllä olevassa kuvassa tein pitkoa ja alla olevassa kuvassa kranssia. Pitkon punoin tiheämmin ja ohuemmista taikinasiivuista. Kranssissa siivut olivat leveämmät ja kolot suuremmat. 


Puno pitkoa siten, että nostat vuorotellen eri puolilta taikinasuikaleen keskiosan yli. Katkaise yli mennyt taikinan palanen esim. veistä apuna käyttäen. Jos punontavaiheessa taikinaan jää kiinni paljon irtojauhoja, pyyhi ne pois vaikka pullasudin avulla. Viimeistele pitkon päät esim. taittamalla pää pitkon alle.

Jos teet kranssin, pyöräytä pitko ympyräksi ja sulje nipistämällä taikina tiukasti.


Anna pitkon kohota vielä puolisen tuntia. 
Voitele pitko munan keltuaisella ja ripottele päälle raesokeria.



Paista pitkoa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Vahdi sen tummenemista, älä anna kypsähtää liiaksi.

Heh, mikä sarkofagi. :)


Jos marjat ja pullat on sinun juttusi, kokeile myös revittävää mustikkapullaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti