sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Luumu-omenapiirakka

Ystäväni heitti minulle haasteen, eikä ihan mitä tahansa haastetta, vaan JOULUHAASTEEN! :D


Tänä vuonna siis jo syyskuun puolella alkoi joululeivonnaisten tuoksut leijailemaan mielen perukoilla. Sovimme, että ensi kerralla tavatessamme, on teemana jouluiset tunnelmat "sopivasti sovellettuna". :) Se hetki koitti tänään.

Mitkä maut tuovat mieleen joulun? Kaneli, luumu, omena, kardemumma, neilikka, riisipuuro, kinkku... Äh, näitähän olisi vaikka kuinka paljon!


Jotta emme löisi laimin vuodenajoista ihaninta, syksyä, päätin yhdistää molempien sesonkien parhaat puolet. Kehittelin siis syys-jouluisen reseptin.
Kotimaisia omenoita on yhä varastot pullollaan, joten halusin ehdottomasti tämän mahtavan raaka-aineen mukaan kuvioihin.


Mikä taas on joululeivonnaisten tyypillisin elementti? No joulutorttujen luumusose tietenkin, joka lopulta nousi tämänkin piiraan päämauksi.

Ja hyvää oli! Mehevää, syksyisää ja hieman jouluisaa. :)


Luumu-omenapiirakka

murutaikina
100 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl kardemummaa

pohjataikinaan
3/4 murotaikinasta
1 kananmuna
1,5 dl maustamatonta jugurttia (käytin itse tehtyä, myös vaniljajugurtti käy)

täyte
2 isoa tai 3 pientä omenaa
1,5 dl luumusosetta
1/4 murutaikinasta


Voitele n. 24 cm piirakkavuoka. Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä margariini. Taikinasta tulee tasainen muruseos.


Ota 1/4 taikinasta syrjään. Lisää jäljelle jääneeseen taikinaan jugurtti ja muna, ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan.

Lado taikinan päälle omenalohkot.


Levitä omenoiden päälle luumusose. Levitä varovaisesti sormin lusikkaa apuna käyttäen, ettei ainekset mene ihan sekaisin. Pohjataikina on nimittäin aika löysää.


Puristele koko komeuden päälle murutaikina sopivan kokoisiksi kökkäreiksi.


Paista piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 - 30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti