lauantai 21. syyskuuta 2013

Tortano, italialainen täytetty leipä

Tuleeko Italiasta pahaa ruokaa? Tuleeko sieltä edes mitään epämääräistä? Mikä on Italian mämmi, haggis tai mädätetty hain liha? Ei sitä ole!

Mutta pasta, pizza, lasagne, parman kinkku, mozzarella, parmesaani, gorgonzola, tiramisu, panna cotta, gelato, prosecco, chiabatta... Mmmmm... Ja kaikki ihanat leivät... focaccia, ciabatta ja joukon jatkeeksi pääsee nyt Tortano!



Tekeleestäni tuli hieman rinkulamaisempi kuin ensin ajattelin, mutta oikeastaan vahinko johtikin hyvään lopputulokseen: enemmän täytettä suhteessa taikinaan. :)

Täytteenhän voit tehdä ihan oman maun mukaan. Usein italialaiset laittavat väliin keitettyä kananmunaa ja kinkkua. Tai mozzarellaa ja pähkinöitä... Kotimaiset sienetkin olisivat ihania pähkinöiden ja juuston kanssa!

Tuore leipä on parasta, kuten olen ah-niin-monesti todennut. Huomenna on taas uuden kokeilun aika...


Tortano, eli täytetty italialainen leipä

taikina:
1 pss tuorehiivaa
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,75 tl suolaa
n. 6,5 dl vehnäjauhoja

täyte, esimerkiksi:
2 dl oliiveja
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
oreganoa
mustapippuria


Tee ensin taikina. Sekoita hiiva osaan jauhoista.

Lämmitä vesi hiivan herätyslämpöön. Lisää veteen öljy, hunaja ja suola. Lisää jauho-hiivaseos.
Alusta loput jauhot joukkoon ja vaivaa taikina kimmoisaksi.

Anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi n. 40 minuuttia.


Painele taikina neliskulmaiseksi levyksi. Älä kaulitse. Levitä täyte taikinan päälle.
Leivoin itse tortanoa sadan muun leipomuksen kanssa yhtä aikaa, joten ajatus ei ihan kulkenut ja iskin täytteen keskelle levyä. Toki se olisi kannattanut laittaa toiseen reunaan, jotta se olisi päätynyt keskelle leipää. No mutta, nyt sitä oli poikkileikkauksessa katsottuna joka puolella...


Rullaa leipä pötköksi ja pyöräytä rinkiläksi. Nipistä päät yhteen.


Anna leivän kohota vielä puolisen tuntia.


Paista leipää 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Jos haluat rapsakan kuoren, sumuta vettä leivän pintaan suihkupullon avulla ennen uuniin menoa. Nakkaa myös puolisen desiä vettä uunin pohjalle, ihan kuin vettä kiukaalle. Ja lyö uuniluukku äkkiä kiinni.



Leikkaa tortano viipaleiksi tai nosta pöytään sellaisenaan.

Tarjoa vaikka notkistetun vuohenjuuston tai tuorejuuston kera. Ja runsaasti yrttejä lisukkeeksi. :)
Tortano sopii hyvin esimerkiksi salaatin kylkiäiseksi tai retkievääksi.




2 kommenttia:

  1. http://fi.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin bongattu! En ole maistanut kyseistä juustoa, mutta täytyy kyllä heti testata, kun tilaisuus sattuu eteen. Yleensähän juustoissa pitää paikkansa, että mitä varpaanvälimpi, sen parempi. Mutta jos siellä varpaiden väleissä on jo toukkia, niin onko menty liian pitkälle..?

      Poista