sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Omenaleivät jouluisella tuulahduksella

Nyt on siitä kiva vuodenaika, että voi fiilistellä vähän kaikkea. 
Kesän helteet ovat yhä tuoreessa muistissa, syksy on kauneimmillaan ja talvi voi yllättää hetkenä minä hyvänsä! Kuten nyt lauantaina, kun Oulussa heräsimme 15 cm lumipeitteen alta. :)

On siis kovin sallittua aloittaa myös joulutunnelmointi.


Kerroin aiemmin jouluhaasteesta, jonka ystäväni heitti jo syyskuun puolella. Samoin kuin tuolloin pyöräytetyssä luumu-omenapiirakassa, myös omenaleivässä yhdistyy mielestäni ihanasti syksy ja joulu.

Nämä omenalimput olivat kerrassaan herkullisia! Ja niin meheviä... Pelkäsin, että kolme limppua on ihan liikaa, ja viimeinen pääsee kuivahtamaan, mutta ei. Leivät pysyivät mehukkaina viikon verran. Ehkä omenien ansiota?


Limput sisältävät siis ihanan meheviä omenakuutioita ja saavat jouluisen tuulahduksensa neilikasta. Meinasin sujauttaa mukaan myös rusinoita ja pähkinöitä, mutta päädyinkin viime hetkellä yksinkertaistamaan reseptin. Ja hyvä niin - ei liikaa kaikkea. :) Suosittelisinkin, että jos lisäät pähkinät ja rusinat taikinaan, jätä neilikka pois.


Voitelin pari limppua keltuaisella ja yhden jätin ihan naturelliksi. Makuun tai koostumukseen ei voitelu vaikuttanut millään tavalla, joten valinta on sinun ja perustuu estetiikkaan. Jättämällä munavoitelun pois ja suihkuttamalla leivät vedellä saat aikaan rapean kuoren. Tätä kokeilen ensi kerralla.


Omenaleivät jouluisella tuulahduksella (3 limppua)

5 dl vettä
1 pss tuorehiivaa
1 rkl suolaa (Kyllä! Vaikka määrä tuntuukin isolta)
400 g omenoita (n. 4-5 kpl kotimaisia omppuja)
1 tl kuminaa
1/2 tl neilikkaa
loraus oliiviöljyä
1 kg sämpyläjauhoja

voiteluun
(1 muna)

Kuutioi omenat pikkurillin kynnen kokoisiksi kuutioiksi.
Sekoita hiiva, mausteet ja pari desiä jauhoja keskenään.

Lämmitä vesi hiivan heräämislämpöön.

Lisää vesi kuiviin aineisiin ja sekoita hyvin. Lisää myös omenat ja oliiviöljy.

Alusta loput jauhot joukkoon. Taikinan koostumus saa olla löysä, mutta käsiteltävä.


Anna taikinan huilata pyyhkeen alla 10 minuuttia.


Pyöräytä taikinasta kolme limppua. Anna limppujen kohota pellillä leivinliinan alla tunnin verran.


Halutessasi voit voidella leivän kananmunalla tai suihkuttaa vedellä. Itse voitelin kaksi leipää keltuaisella ja yhden limpun jätin käsittelemättä. Vedellä suihkuttamalla saat ihanan rapean pinnan, joten tätä tosiaan kokeilen ensi kerralla.

Paista leipiä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nosta valmiit leivät ritilän päälle jäähtymään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti