sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Possutagine

Pakko se on paatuneimmankin omantienkulkjijan myöntää, että pataruoat ovat sydäntalvella mitä parhainta herkkua.

Aromaattiset ja höyryvät ateriat lämmittävät villasukkatallustelijaa, ja pahimmat vilukissat voivat vaikka halata hohkavaa uunia (nimimerkillä "näinkin on tehty").


Tässä ihanassa padassa maistuvat itäiset ja arabialaiset maut: kaneli, tähtianis, aprikoosi... Kirsikkatomaatit tuovat juuri sopivasti tomaattisuutta jyräämättä silti muita makuja alleen.

Meikäläisen kanelitangot on Intiasta tuotu. Kaarnoineen päivineen.

Alkuperäinen resepti kulki tosiaan tagine, mutta tämä kotoinen versioni taitaa olla siis possusarpaneva, sillä en omista autenttista tagine-savipataa. Heko heko. :)

Sanasto sikseen, resepti oli Maku-lehden liharuokareseptikilpailun voittaja (6/2012). Sen verran muutin originaalia, että korvasin viikunat aprikoosilla ja tarjosin taginen couscousin tai riisin sijaan paprikalla maustettujen lohkoperunoiden kera.


Possutagine (2:lle)

400 g porsaansuikaleita
1 sipuli
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 rs (n. 6 kpl) kirsikkatomaatteja 
loraus oliiviöljyä
1 tl palmusokeria tai fariinisokeria
mustapippuria
suolaa
ripaus chilijauhetta
1/2 tl kuminaa
1 kanelitanko
1 tähtianis
2 dl vettä
n. 10 kpl kuivattuja aprikooseja
n. 1/2 dl kapriksia
ripaus sitruunan kuorta raastettuna
1/2 sitruunan mehu

tuoretta korianteria


Kuori ja leikkaa sipulit neljäksi lohkoksi. Kuori ja murskaa valkosipulit. 

Lämmitä loraus öljyä padassa / uunin kestävässä kattilassa, lisää valkosipulit ja liha. Paista liha juuri ja juuri kypsäksi. 

Lisää pataan sipulilohkot ja kokonaiset kirsikkatomaatit. Lisää myös suola, pippuri, chili, kumina, kanelitanko ja tähtianis. Anna hautua pikkuinen hetki, jotta tomaatit hieman pehmenevät. 

Kiehauta vesi ja lisää se pataan. Kansi päälle ja pata uuniin! Hauduttele 150-asteisessa uunissa n. 2 tuntia. Lisää tarvittaessa välillä vettä (mikä ihana tekosyy avata kansi ja imeskellä tuoksuja).

Puolita aprikoosit ja laita ne likoamaan veteen kypsennyksen ajaksi. Kaada vesi pois ja lisää aprikoosit pataan yhdessä kapristen kanssa. Lisää myös sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste. Anna hautua kannen alla vielä puolisen tuntia. Valmista sillä välin vaikka lohkoperunat.

Silppua valmiin annoksen päälle tuoretta korianteria.


 Nauti hyvässä seurassa. Maut sen kun syventyvät seuraavana päivänä, joten suosittelen tekemään samalla vaivalla tuplasatsin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti