maanantai 26. toukokuuta 2014

Kesän paras jälkiruoka: Raparperiunelma

Kuvittele lämmin kallio, kukkuva käki, hellä ja lämmin, hiljainen merituuli, laiskana pörräävä kärpänen...

Tämä aika on nyt.


Kesän ehkä symbolisin maku on raparperi. Mikään ei ole niin ihanampaa, kuin juuri nyppäistyt raparperinvarret, jotka vain odottavat pääsyään piiraaseen, mannapaistokseenvanukkaaseen, mansikan kaveriksi, kakkuun ja kompottiinkiisseliin tai vaikka tsatsikiin tai pastakastikkeeseen.


Jälkiruoka, joka todella maistuu KESÄLTÄ ja sopii hyvin kuumuudessa hautovaan kesäpäivään. Se valmistuu nopeasti ja vaivatta, ja saa syöjät sanattomiksi. :)

Leirini.

 Voi kesän ihanuutta!


Raparperiunelma (2:lle)

1 iso raparperinvarsi
n. 1- 1,5 dl vettä
n. 1/4 dl sokeria
1,5 rkl perunajauhoja liotettuna n. 1/2 dl vettä
ripaus kardemummaa

1,5 dl kuohu- tai vispikermaa
2,5 rkl sokeria

ripaus kardemummaa
pelto-orvokkeja tai muita syötäviä kukkia


Keitä ensin makea raparperikiisseli.
Pilko raparperi. Jos varsi on paksu, halkaise se ensin pitkittäin.

Laita kattilaan raparperipalat, vesi ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia kunnes raparperit pehmenevät. Liota perunajauhot tilkkaan vettä ja lisää kattilaan ohuena nauhana. Anna pulpahtaa ja keitto suurustuu. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää ripaus kardemummaa ja anna kiisselin jäähtyä.

Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla.

Kokoa annosmaljat. Kaada astian pohjalle raparperikiisseliä, nostele päälle kermavaahtoa. Ripauta hieman kardemummaa ja koristele annos esimerkiksi pelto-orvokeilla tai muilla söytävillä kukilla.


Tarjoa heti (koeta malttaa olla kuvaamatta annosta sadasta eri vinkkelistä). Nauti sydämesi kyllyydestä. :)

Ja tietysti terassiin nojaa ponnekkaasti puutarhalapio, joka on ollut ahkerassa käytössä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti