keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Itse tehty voi ja vaalea hapanleipä

Score!!

Kun sopiva täky tulee, en voi olla tarttumatta... Tällä(kin) kertaa täkyn tarkoili Glorian ruoka & viini -lehti. Uusimmassa numerossa (4/2014) oli nimittäin ohjeet voin tekoon. :)
Näytti aivan liian mielenkiintoiselta ja helpolta ollakseen totta.

Ei kun testiin. Ja JES!! Se ONNISTUI!!


Ja itse pyöräytellyn voi kaveriksi pitää tietenkin pyöräyttää itse leipää. :) Tällä kertaa vaaleaa hapanleipää, jonka juuren laitoin muutaman päivän etukäteen tulelle. Ei uunituoreen leivän voittanutta...

Suosittelen testaamaan voin tekoa. Maku oli ihanan kermainen ja jotain aivan muuta kuin kaupan tuotteissa...


Itse tehty voi (pieni satsi)

2 dl kuohukermaa
1 rkl piimää
vajaa 1/2 tl suolaa

Mittaa kerma kattilaan ja lämmitä se 40-asteiseksi.


Siirrä kerma toiseen astiaan ja lisää myös piimä. Sekoita ja anna seistä huoneenlämmössä liinan alla yön yli.

Aamulla seos näytti tältä. Eipäilyttävän tapahtumaköyhää...
Nosta seuraavana aamuna seos jääkaapiin kylmenemään noin puoleksi tunniksi.

Kun seos on viilennyt, vatkaa sitä sähkövatkaimella kunnes hera ja voimassa erottuvat. Tähän meni minulla kymmenisen minuuttia.

Usko alkoi jo loppua. Tuntui että metsään meni, mitään ei tapahtunut vaikka vatkain lauloi.

Mutta sitten yhtäkkiä! Massa alkoikin leikkaantumaan ja erottumaan ja kohta olikin herat erillään! Viimeistelin vielä sekoittelua käsin.

Juu, kuvien laadusta näkee, että yön pikkutunteina tätä on tehty... :)

Valuta hera talteen (käytä esim. leipätaikinassa). Nosta voimassa siivilään. Huuhtele massaa vedellä hetki, kunnes vesi on kirkasta.


Nosta massa astiaan, lisää suola (aloita varovasti ja lisää vähitellen). Kääntele hyvin sekaisin ja sekoittele vielä muutama minuutti. Voista tulee kiinteää, sileää ja kiiltävää. :) Huippua...


Nosta voi jääkaappiin noin tunniksi viilentymään ja kovettumaan. Satsi kuulemma säilyy noin viikon, mutta ainakin näin pieni erä meni parilla istumalla parempiin suihin. :)


Ja sitten leivän kimppuun! Tällä kertaa tein juuren Maku-lehden ohjeen mukaan. Olen kokeillut useita eri versioita aina hapankorppujuuresta omena- tai rusinajuureen. Hyvin ovat kaikki toimineet.
Hapanleivän ohje on Jan Hedhin käsiäalaa.


Vaalea hapanleipä

Juuri:
41/2 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä


1. päivän aamu:
Sekoita keskenään 2,5 dl vehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä. Laita seos lasipurkkiin, jossa on tiivis kansi. Sulje kansi ja anna juuren seistä huoneenlämmössä.

1. päivän ilta:
Sekoita juurta kunnolla. Anna seistä huoneenlämmössä aamuun.

2. päivän aamu:
Lisää juureen 1 dl jauhoja ja 1 dl vettä. Sekoita, laita kansi kiinni ja anna seistä huoneenlämmössä iltaan.

2. päivän ilta:
Lisää taas 1 dl jauhoja ja 1 dl vettä. Anna seistä huoneenlämmössä pari tuntia, ja juuri on valmis käytettäväksi. (Jos et käytä juurta illalla, laita juuri jääkaappiin.)

Ja tosiaan illalla lämmin juuri on käyttövalmis.


Leipätaikina:

500 g vehnäjauhoja
400 g hapanjuurta
315 g vettä
10 g merisuolaa

Mittaa jauhot, hapanjuuri ja vesi kulhoon ja vaivaa pienellä nopeudella 10 - 15 minuuttia.

Lisää taikinaan suola ja jatka vaivaamista vielä 7 min.

Öljyä kulho, kumoa taikina sinne ja anna levätä reilun tunnin verran.

(Nyt taidetaan mennä ohi Jan Hedhin ohjeiden, mutta itse tein siis näin.) Taittele / laskosta taikinaa pari kertaa parin tunnin aikana. Ensimmäisen kerran noin tunnin kohotuksen jälkeen ja toisen kerran n. puolen tunnin päästä. Ripottele samalla kulhon ja taikinan väliin jauhoja, jottei se tarraa kiinni.

Jaoin taikinan pienempään ja isompaan osaan. Piememmän osan kohotin keittolautasella olleen leivinpaperin päällä. Isomman osan "öljykulhossa".

Anna taikoinoiden kohota yön yli jääkaapissa. Nätisti liinan alla nukkumassa. :)

Ota aamulla taikinat huoneenlämpöön.


Toivon mukaan ne ovat kohonneet ja kuplineet! :)


Tein toisen leivän savipadassa ja toisen pellillä.

Esilämmitä uuni, pelti ja savipata 250°C:een.

Siirrä leipä kuumalle pellille / kumoa taikina savipataan. Nosta kansi savipadan päälle.

Viiden minuutin paistamisen jälkeen laske uunin lämpö 200°C:een.

Noin 25 min paistamisen jälkeen ota kansi pois uunipadasta, jotta leipä saa väriä.

Paista leipiä n. 35 - 50 min. Pienemmän leivän nostin ulos uunista jo noin 35 minuutin jälkeen, pataleipää paistelin 50 minuuttia.

Jäähdytä valmiit leivät ritilällä, jotta kuoresta tulee rapsakka. Malta antaa leipien oikeasti jäähtyä ennen leikkaamista, etteivät ne painu kokoon.

Tarjoa itse tehdyn voin kera. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti