sunnuntai 24. elokuuta 2014

Lampaankyljykset, parsakaalicouscous ja minttutsatsiki

Ai että, nyt onnistuin! Tämä ateria kruunasi koko viikon. :)


Suurin kunnia kuuluu maukkaiden luomulampaiden kasvattajalle "Lammastädille", joka nämäkin kyljykset on kotiovelle tuonut. Kun raaka-aineet ovat näin hyvät, ei kokille jää paljoa haastetta.

Paitsi toki aina se ryssimisen tai käräyttämisen mahdollisuus... Etenkin kun vasta opettelen eri eläinten eri lihanpalojen valmistusta.

Näin ei tälläkään kertaa käynyt, vaan kyljyksistä tuli täydelliset: keskeltä pinkit, mutta silti ah-niin-mureat. :)

Ja lisukkeet olisivat itse asiassa toimineet kasvisateriana ihan sellaisenaan. Vielä kun lasissa oli hyvää Pinot Noiria, oli kokonaisuus parfait. 

Hehkutinko tarpeeksi? :)



Ihana ateria lainasi lisäksi makuja Välimeren eri rannoilta; couscousia, pinjansiemeniä ja minttua Marokosta, ja tsatsikia kreikasta. 


Aloita aterian valmistus nostamalla liha lämpenemään ja marinoitumaan. Aikaa marinoitumiselle on hyvä varata 2 - 12 tuntia. Ohjeen marinadiin löydät alta.

Myös minttutsatsiki on hyvä tehdä hyvissä ajoin etukäteen, niin maut ehtivät tasaantua ja voimistua.


Minttutsatsiki (2:lle)

1,5 - 2 dl maustamatonta jugurttia (vaikka itse tehtyä)
1 iso avomaankurkku
2-3 valkosipulinkynttä
hyppysellinen tuoretta vahvaa minttua, tai isompi nippu miedompaa tuoretta minttua
ripaus sokeria tai pieni loraus hunajaa
suolaa


Kuori avomaankurkku ja raasta se raastimen isoimmalla terällä karkeaksi raasteeksi. Murskaa valkosipulinkynnet murskaimella. Yhdistä kurkku, valkosipuli, jugurtti ja mausteet kulhossa. Silppua joukkoon minttu. Nosta tsatsiki jääkaappiin oleentumaan ja syöntihetkeä odottamaan. Tarkista maku ennen tarjoamista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria / hunajaa.



Jatka sitten paahtamalla kourallinen pinjansiemeniä kuivalla, öljyttömällä pannulla. Paahda siemeniä kunnes ne saavat aavistuksen väriä ja nosta ne sitten syrjään odottamaan.

Valmista seuraavaksi parsakaalicouscous.


Parsakaalicouscous (2:lle)

n. 70 - 100 g parsakaalia
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
loraus öljyä
1,5 dl couscousia
3 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
suolaa
pippuria

Aloita pilkkomalla sipulit reilun kokoisiksi siipaleiksi / lohkoiksi. Murskaa myös valkosipuli.
Pilko parsakaalin nuppuosat siten, että ne murenevat aika pieneksi. Voit käyttää esim. sahalaitaista veistä apuna. Pilko mahdollisesti mukana tulevat varsiosat hyvin pieniksi paloiksi.

Lämmitä loraus öljyä kattilassa. Kuullota sipulit ja valkosipulit nopeasti. Nosta ne pois kattilasta odottamaan. Lisää kattilaan parsakaalit ja kuullota ihan pieni hetki. Lisää kattilaan vesi ja kasvisfondi, ja väännä levy täysille, jotta vesi kiehahtaa nopeasti. Heti kun vesi kiehuu, lisää couscous ja nosta kattila levyltä. Anna veden imeytyä kannen alla 5 - 10 minuuttia.

Lisää tarvittaessa hieman vettä, jotta lopputulos on mehevä. Lisää joukkoon sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla.


Couscousin muhiessa on aika paistaa pihvit.

Lampaankyljykset 

Marinadi:
2 tl soijaa
2 tl tummaa balsamiviinietikkaa
1 tl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä

Murskaa valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja kaada lihojen päälle. Itse marinoin lihan yleensä muovipussissa, jolloin marinadin saa hyvin muljauteltua kaikkiin kolosiin. :)

Anna lihan marinoitua 2 - 12 tuntia.

Kun kaikki muu on valmista, pöytä katettu ja viini kaadettu, paista lihat.

Lämmitä öljyllä heilautettu pannu kuumaksi. Nosta kyljykset pannulle. Paista 2 minuuttia toiselta puolelta ja käännä liha. Vahdi hieman paistotulosta, et tarvitse toiselle puolelle kuin minuutin tai kaksi levyn tehosta riippuen. 


Meillä oli pannun tosi kuuma, ja lopputuloksesta tuli täydellinen 2 + 1 minuutin paistamisella. Alapuoli pihvistä tuli tummemmaksi kuin tämä kuvissa näkyvä yläpuoli.

Kokoa annos nopeasti. Nostele lautasille couscousia sopivaksi keoksi. Nosta pihvi päälle. Rouhaise päälle suolaa ja pippuria, nosta halutessasi kauhallinen tsatsikia ja ripottele koko komeuden päälle paahdettuja pinjansiemeniä.

Oijoi, hyvää on!









2 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Vesi kihosi kielelle! Onneksi kyljyksiä on pakkasessa! Tätä teen ensi viikolla!

    VastaaPoista