sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joulutorttukakku, todellinen tähtitorttu!

Vihdoinkin me jouluhirmut saamme tulla ulos kaapista ilman, että kukaan voi ihmetellä. :)
On ensimmäinen adventti, vain muutama hassu viikko jouluun.


Blogissa on ollut hiljaista, mutta meillä  kotona vauhdikasta. Parin kuukauden takainen vesivahinko ja sitä seurannut remontti on työllistänyt kovasti.

Asiat pitää kuitenkin laittaa tärkeysjärjestykseen, joten aikaa joululeivonnalle löytyi kyllä.

Sain idiksen tähän mielestäni todella kauniiseen kakkuun / piirakkaan pinterestissä. Näissähän on aina riskinsä... Monetkaan kanavan tee-se-itse-projekteista eivät onnistu ilman maisterintutkintoa kätevyydessä. No mutta, viimeksi onnistuin pullakranssin kera. Ehkä tämäkin saattaisi...


Alkuperäisessä reseptissä tehtiin nutellapulla. Eli täytteeksi nutellaa ja taikina peruspullatakinaa.

Lumihiutaleesta ei mieestäni kuitenkaan voi olla vetämättä viivaa joulutorttuihin! Ja miksipä tämä ei toimisi myös luumusoseella ja torttutaikinalla. :)

Tein itse taikinan, sillä joskus taannoin tekemäni rahkavoitaikina oli muistaakseni hyvää ja mehevää. Ja niin oli tämäkin! Koska kaupasta useimmiten saa vain valmiiksi leikattuja torttulevyjä, suosittelen oman taikinan tekemistä. Tosin isoimmista kaupoista löytyy kyllä varmasti valmis voitaikinalevy (iso), joka toimii aivan mainiosti!

Jos teet taikinan suolaisiin leivonnaisiin, jätä sokeri pois.


Joulutorttukakku 
Taikinasta tuli 1 torttu + muutama joulutorttu.

250 g rahkaa
250 g voita tai margariinia
4-5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl sokeria (jos aiot tehdä suolaisia leivonnaisia, jätä sokeri pois)

1 prk luumusosetta
1 keltuainen voiteluun


Tee taikina edellisenä päivänä / muutama tunti aikaisemmin.

Sekoita keskenään rahka ja pehmeä voi tai margariini. Sekoita keskenään leivinjauhe, suola, sokeri ja jauhot. Yhdistä kuivat aineet rahka-voiseokseen.

Tunnustele jauhojen määrä. Tarve riippuu nimittäin merkittävästi käyttämäsi rahkan paksuudesta. Käytin itse Lidlin löysähköä jugurttirahkaa, ja jauhoja meni 5 dl. Taikinasta pitäisi tulla aika kimmoisa, se ei saa missään nimessä olla valuva.

Nosta taikina jääkaappiin lepäämään ja seuraavaa päivää odottelemaan.

Kumoa oleentunut taikina jauhotetulle pöydälle. 


Kauli litteäksi.


Taittele taikina ensin siten, että molemmat päädyt tulevat keskelle (3 krs) ja sitten vielä koko nippu toisessa suunnassa kahtia (6 krs). Kauli jälleen isoksi.


Kauli jälleen isoksi.

Muista lisätä taikinan alle tarvittaessa vähän jauhoja. Jos niitä meinaa jäädä liikaa taitosten väliin, pudistele ylimääräiset pois esim. pullasudin avulla.

Toistele taitoksia ja kaulimisia muutama kerta. Itse taisin taitella 6 kertaa. Näin saat taikinaan kerroksellisuutta ja lehtevyyttä. Taikina muuttuu joka kerralla kimmoisammaksi.


Kun olet mielestäsi valmis, aloita leipominen kaulitsemalla levy jälleen suureksi. :)

Ota taikinasta pyöreän muotin (esim. piirakkavuoka tai irtopohjavuoan pohja) avulla kolme samankokoista ympyrää.


Nosta ensimmäinen levy leivinpaperille. Levitä päälle kerros luumusosetta. Kannattaa laittaa enemmän luumusosetta keskelle ja ohuemmin reunoille, jottei sose tursuile ulos niin paljon.


Nosta toinen levy edellisen päälle. Levitä jälleen luumusosetta. 


Sitten vielä kolmas taikinakerros päällimmäiseksi.


Leikkaa pino sektoreihin. Huomaa, että sektoreita pitää tulla parillinen määrä. Kannattaa siis ensin leikata leveämmät sektorit ja toisella kierroksella ne vielä puoliksi.



Käännä sektorit lumihiutaleiksi. Ota aina kaksi vastakkaista sektoria ja käännä ne kaksi kertaa sisäänpäin. Etene näin ympäri koko piirakan.


Kääntele lopuksi piirakan repsottavat reunat piirakan alle.


Voitele kakku ohuesti munankeltuaisella.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia. Vahdi uunia, paistoaika voi vaihdella taikinan paksuudesta ja laadusta riippuen.


Nauti glögin ja hyvän seuran kanssa. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti