sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Paahdettu myskikurpitsa ja aprikoosi-myslileipä

Olen kurpitsahuumassa! Voi että, miten rakastankaan näitä syksyn jalokiviä.
Jos elämäni on oranssia normaalisti, on se nyt täydessä hehkussaan. :)


Testilistallani on noin 100 kurpitsareseptiä ja olen aloitellut yksinkertaisesta. Takana on pari erittäin onnistunutta keittoa (täydellinen, taivaallinen, samettinen kurpitsakeitto ja lämpöinen kurpitsakeitto fenkolilla), kurpitsapiiras, kurpitsasmoothie, paahdetut kurpitsansiemenet ym.

Olen testaillut ja vertaillut keskenään myski- ja hokkaidonkurpitsaa.  Ja kyllä myskikurpitsa vie voiton kaikissa muissa kategorioissa, paitsi ulkonäössä.


  • Myskikurpitsa on maukkaampi.
  • Myskikurpitsa tuntuu olevan mehukkaampi.
  • Myskikurpitsassa on enemmän lihaa ja vähemmän siemeniä.
  • Myskikurpitsan kuoretkin ovat syötävät.

Oi miten mehukasta...

Mielestäni kaikki kurpitsaruoat alkavat parhaiten paahtamalla. Kurpitsa palasiksi, siemenet talteen ja lohkot uuniin. 200 astetta, n. 30 - 45 minuuttia. Iisiä.

Tämän jälkeen kurpitsaa voi syödä sellaisenaan tai soseuttaa, ja kurpitsasosettahan voi käyttää kaikkeen smoothieista, piirakkaan, vanukkaaseen ja vaikka jäätelöön.

Paahdettu myskikurpitsa oli mielestäni aivan ihanaa. Pienillä lisämausteilla ja -elementeillä sai annokseen mukavasti rakennetta ja meininkiä. Paahdetut lohkot toimivat erinomaisesti esim. lihan lisukkeena, mutta myös erinomaisena kasvisruokana sellaisenaan!


Paahdettu myskikurpitsa (2-4:lle)

n. 500 g myskikurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
kurpitsansiemeniä (itse paahdettu tai kaupasta)
tuoretta minttua
tuoretta oreganoa
hyvää balsamicoa
hyvää suolaa, esim. himalajansuolaa
pippuria myllystä


Lohko kurpitsat. Paahda lohkoja 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Voit kääntää lohkot puolivälissä paistelua ja samalla lisätä murskatun valkosipulin. (Valkosipuli voi kärähtää, jos se on uunissa liian kauan.)

Nostele lautaselle lohkot, rouhi päälle suolaa ja pippuria. Ripottele päälle itse paahdettuja tai kaupasta ostettuja kurpitsansiemeniä (tai molempia, kuten minä tein). Tipauttele myös muutama tippa hyvää balsamicoa. Älä anna lorahtaa!

Revi annoksen päälle vielä mintun ja oreganon lehdet. Nauti!


Ja tämän kevyen herkun kaveriksi sopi paremmin kuin hyvin aprikoosi-myslileipä. Aijai... Mikään ei voita tuoretta leipää. Ei mikään.


Vaivaamaton aprikoosi-myslileipä

4 dl kylmää vettä
1/4 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
2,5 dl mysliä
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
1 dl pilkottuja aprikooseja


Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Sekoita nopeasti, älä vaivaa.
Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinan alla 12 - 18 tuntia.

Kohotuksen jälkeen, muhjuta taikinaa hieman. Pyöräyttele taikina irti reunoistaan ja pari kertaa ympäri, jotta ilmakuplat katoavat. Anna taikinan kohota liinan alla vielä 2 tuntia.

Lämmitä uuni ja kannellinen uunipata 225-asteiseksi. Ota kuuma pata ulos, kaada taikina sisään ja nosta kansi päälle.

Nosta pata uuniin, laske lämpö samalla 200 asteeseen, ja paista 30 minuuttia. Ota 30 minuutin jälkeen kansi pois ja paista leipää vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinnassa on sopivasti väriä ja leipä kumisee kopistellessa.

Nosta pata ulos uunista ja kumoa leipä heti. Jäähdytä ritilän päällä vähintään puolisen tuntia ennen leikkaamista.


Ai että. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti