maanantai 17. marraskuuta 2014

Päärynä-kurpitsakeitto, ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku

Voi ensilumi ja joulua enteilevä tunnelma sentään! :D

Nyt, kun ensimmäiseen adventtiin on enää viikko, uskallan tulla kaapista jouluhurahdukseni kera. Oikeastihan se on ollut päällä jo hyvän tovin.


Sinihomejuusto kuuluu minulla jotenkin tähän vuodenaikaan. Se on vain aivan mahtavaa esimerkiksi pipareiden päällä (tai piparitaikinassa!). Tässäkin keitossa ihanan suolainen juusto luo täydellisen makuparin makeahkon keiton kanssa. Kokonaisuuteen kuuluu vielä ripaus tulisuutta, aijai.



Keitto toimii mielestäni hyvin sekä alku- että pääruokana. Ihanaa, värikästä, lämpöistä: kaikkea mitä tähän vuodenaikaan tarvitsee. :)

Olen kokeilllut tänä syksynä useampaa eri kurpitsakeittoa, esimerkiksi samettista,  balsamicolla säväytettyä keittoa ja fenkolilla maustettua mausteisempaa keittoa. Puhumattakaan lukemattomista muista kurpitsaresepteistä... 

Loppupäätelmät? Kurpitsa vain on minun juttuni! Kaikki on ollut hyvää. Mutta olisikohan tämä keitto ehkä sittenkin se paras kurpitsaherkku..?


Päärynä-kurpitsakeitto (4:lle)

n. 500 g kurpitsaa (esim. hokkaidon tai myski-)
2 päärynää
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
n. 2 rkl tomaattipyrettä
n. 2-3 dl vettä
ripaus chilijauhetta
suolaa
pippuria
n. 100 g sinihomejuustoa


Lohko kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja paahda niitä 180 asteessa noin 45 minuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Leikkaa kurpitsoista kuoret pois.

Paloittele myös päärynä. Silppua sipuli ja valkosipuli.

Kuullota loraus öljyä pannulla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita pieni hetki, älä anna ruskistua. Lisää hieman vettä ja tomaattipyre. Lisää myös kurpitsat ja päärynät, sekä  noin puolet vedestä.

Soseuta keitto samettiseksi. Lisää mausteet, anna porista tovi, ja maistele maut kohdalleen. Jos tuntuu liian makealta, lisää suolaa ja chiliä.

Murustele annoksen päälle vielä reilusti sinihomejuustoa. Nauti!


2 kommenttia: