sunnuntai 16. elokuuta 2015

Samettinen Red Velvet Cake

Tätä herkkukakkua minun on pitänyt testata jo pitkään.

Jostain syystä trendileivonnaisangstini väistyi ja päätin antaa Red Velvet -kakulle mahdollisuuden. Ehkä tuo mystinen väri on se, mikä kiehtoi... Samoin kuin kaikki miljoonat ylistävät kommentit ja lupaukset samettisuudesta.

No, kuinkas sitten kävikään?


No ylihyvää tuli. :)

Ja samettista. Värinkin suhteen saavutin mahtavan liukuväriefektin - tahattoman tosin. :)


Tein kakkua beibimme yksikuukautispäivän sekä erittäin mieluisten vieraiden kunniaksi.
Leipasin kakkupohjan jo edellisenä päivänä ja kuorrutuksen hoidin pari tuntia ennen tarjoamista.
Suosittelen leipomaan pohjan hyvissä ajoin etukäteen, jotta se ehtii kunnolla jäähtyä.

Tein pohjan 17 cm -vuokaan, jotta saisin korkean kakun. Mielestäni se vähän kuuluu asiaan, kakkuun tulee juhlavuutta ja näyttävyyttä.



Aion tehdä kakkua pian uudestaan ja samalla testaan, josko saisin kakun läpikotaisin punaiseksi, vai jääkö alin kerros kuitenkin ruskeaksi. Ajattelin testata tätä suoraviivaisesti lisäämällä väriaineen määrää. :) Alla olevassa reseptissä olen jo jauheen määrää nostanut.

(Kuulemma perinteinen Red Velvet Cake voi olla myös ruskea-punainen, joten ei tässä nyt ihan mönkään menty.)



Mutta niin, mistä tämä kakku on sitten peräisin? 

Kuulemma aina 1800-luvulta asti, jolloin keksittiin että etikan happo tuo kaakaojauheen luontaisen punaisuuden esiin. Kakku jalostui kohti nykyistä muotoaan kuulemma Waldorf Astoria -hotellissa 1930-luvulla. Hotellia pidetäänkin kakun "kotina", vaikka punaisia leivonnaisia löytyy paljon myös soul foodin historiasta.

Hauskaa on, että kakun suosio sai huimaa nostetta vuoden -39 jälkeen, jolloin ruoka oli kortilla. Teksasilainen John Adams (Adams Extract Company -yhtiön omistaja) keksi promota kakkua mainoskampanjoissaan ja sai näin punaista väriainetta paremmin myytyä. :)



Nyt Red Velvet Cake käy läpi ihan uskomatonta buumia; siitä on jalostettu ihan kaikkea... Niin erilaisia leivonnaisia kuin suolaisiakin ruokia (kuten esim. kakkutaikinalla paneroitua kanaa), sekä esimerkiksi vartalosuihketta... Kun jenkit innostuvat, he tekevät sen kunnolla.


En ehkä valitse huulipunani sävyksi "Red Velvetiä", mutta tätä kakkua teen kyllä varmasti uudestaan. Oli se vaan niin hyvää. Ja loppujen lopuksi todella simppeliä. Vain kaksi komponenttia; kakku ja täyte.

Kokeile itse! Vaikka olisitkin trendien vastustaja. :)

Tästä reseptistä kiitos Glorian Ruoka & Viini -lehdelle (2/2013).


Red Velvet Cake (n. 10 annosta, 17 cm vuoka)

4 dl vehnäjauhoja
2 tl kaakaojauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl punaista jauhemaista elintarvikeväriä (tai 1,5-2 tl, jos haluat vahvemman punaisen sävyn)
2 dl maitoa
125 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
3 1/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl valkoviinietikkaa

Kuorrute / täyte:
350 g tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 dl kuohukermaa


Tee ensin kakku. Voitele irtopohjavuoan (17 cm) reunat (ylös asti, kakku kohoaa reilusti!) ja pingota pohjalle paperi.

Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja kaakaojauhe, lisää suola.


Liuota elintarvikeväri maitoon.


Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat reippaasti vatkaten.

Siivilöi vaahtoon puolet jauhoseoksesta ja puolet maidosta. Sekoita hyvin.

Lisää myös toinen puoliska jauhoista ja maidosta. Sekoita tasaiseksi.

Yhdistä sooda ja valkoviinietikka keskenään ja kaada kuohuva seos taikinaan. Sekoita nopeasti.


Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Kakku kohoaa reilusti, kuten alta näkyy. :)


Kakku on valmis, kun keskelle tökätty puutikku tulee puhtaana kakusta ulos. Nosta kakku jäähtymään rauhassa.


Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin eri kerrosten väriero.


Tee täyte. Sekoita keskenään tuorejuusto ja siivilöity tomusokeri. Lisää vaniljasokeri ja kuohukerma. Vatkaa voimakkaasti kunnes täyte on sileää ja kuohkeaa.


Kun kokoat kakun, on hyvä idea laittaa leivinpaperisuikaleet kakun alle. Näin kakkulautanen näyttää siistiltä myös kuorrutuksen jälkeen. Vedät vain suikaleet ulospäin pois kakun alta.

Levitä täytettä tasaisesti kakkukerrosten väleihin. 



Kuorruta kakku samalla täytteellä. Kannattaa ensin levittää kuorrutteeksi ohut kerros, sillä kakusta irtoaa vähän murusia. Levitä vielä toinen kerros kuorrutetta puhtaalla lastalla, jolloin saat valkoisemman ja siistimmän kuorrutteen.

 Kuten alta näette, eivät kärsivällisyys ja tasainen käsi ole vahvuuksiani. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti