tiistai 22. syyskuuta 2015

Maailman paras kurpitsaleipä

Olen tähän asti toivotellut kaikille mukavaa kesän jatkoa, mutta nyt ehkä hissukseen alan toivottelemaan alkavaa syksyä. :)

Yksi sen merkki on ihanat kurpitsat, jotka koristavat kauppojen hevi-osastoja. Miten oranssia, maukasta ja IHANAA! :D



Rakastan esim. kurpitsakeittoa ja paahdettua kurpitsaa, mutta tässäpä nyt EHDOTON kurpitsaherkku! Maailman paras kurpitsaleipä - oikeasti.

Halusin tehdä leipää-leipää, siis suolaista ja ravitsevaa leipää, en amerikkalaista banaanileivän tapaista makeaa pötkylää. Kuitenkin halusin kurpitsan maistuvan kunnolla ja leivän olevan jotenkin spesiaali.

Ja tämä ihana limppu riensi apuun ja lunasti odotukset monenkertaisesti!



Mikä maku ja mehevyys! Siis ihan oikeasti!
Leivässä on todella vahva lämmin maku ja kuohkeus ja pehmeys ovat omaa luokkaansa. Eikä se katoa vaikka leipää säilyttää. Nyt kaikki kokeilemaan!

Leivästäni tuli todella hassun muotoinen, koska ängin taikinan liian pieneen vuokaan. :) Jaa siis suosiolla alla oleva taikinamäärä kahteen leipävuokaan. (Löysin leivän ohjeen täältä, jota hieman muokkasin.)


Maailman paras kurpitsaleipä (1-2 kpl)

2,5 dl kurpitsasosetta
2,5 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa
1/2 dl siirappia
2 tl inkivääriä
1 tl suolaa
1 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
9 dl vehnäjauhoja
50 g sulaa margariinia


Sekoita keskenään kurpitsasose ja vesi ja lämmitä reilusti hiivan heräämislämpöön (huomaa, että nesteen määrä voi vaihdella riippuen siitä, kuinka vetistä soseesi on). 

Lisää siirappi ja mausteet.

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja lisää taikinaan. Alusta loput jauhot hissukseen. Lisää loppuvaiheessa sula margariini.

Taikinasta tulee löysä mutta kimmoisa. Justeeraa jauhojen määrää soseesi kosteuspitoisuuden mukaan.

Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.


Kumoa taikina pöydälle ja pyöräytä muutaman kerran ympäri (tai pyörittele taikinaa kulhossaan niin säästät sotkut).

Kumoa taikina leipävuokaan ja anna kohota liinan alla n. 20 minuuttia.


Meikäläisen vuoka ei ollut tarpeeksi iso, joten ensi kerralla jaan leivän suosiolla kahteen vuokaan. :)

Paista leipää 200-asteisen uunin alatasolla n. 30-40 minuuttia. Leipä on valmis, kun se on saanut kivasti väriä pintaan ja kumisee koputellessa.

Vuokani oli tosiaan liian pieni, ja kuten kuvasta näkyy, pääsi osa taikinasta tipahtamaan uunin pohjalle. Hups. :)

Anna valmiin leivän jäähtyä ensin vuoassaan puoli tuntia - tunnin. Jäähdytä vielä hetki ennen leikkaamista. Niin, ettei leipä ole kuuma veitsen siihen ensi kerran koskiessa. Näin pehmeä leipä ei litsahda.






8 kommenttia:

  1. Sain maistaa pari päivää aikaisemmin leivottua leipää ja oli viedä kielen mennessään! Edelleen suussasulavaa ja kuin juuri uunista otettua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)
      Tehdään tuore satsi kun nähdään.

      Poista
  2. Tein eilen kaksinkertaisen annoksen, josta tuli juuri sopivasti kolme vuokaleipää. Todella mehevää ja herkullista. Teen tätä varmasti myös joulumyyjäisiin! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että maistui! Ja lämmin kiitos mitoitusvinkistä. :)
      Toivottavasti myyjäisissä kauppa käy! :)

      Poista
  3. Miten valmistit kurpitsasoseen? Teitkö sen myskikurpitsasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, yleensä käytän myskikurpitsaa.
      Teen niin, että kuorin myskikurpitsan (Viillän pintaan ohuita viiltoja ja laitan mikroon täydelle teholle n. 3-5 minuutiksi, se pehmentää kuoren. Sitten vedän juustohöylällä kuoret pois), pilkon ja keitän. Kaadan veden pois ja soseutan kypsät kurpitsat.

      Voit myös lohkoa kurpitsan kuorellisena, paahtaa uunissa kypsäksi ja soseuttaa uunista tulleet kuoritut palaset.

      Poista
  4. tein tämän kurpitsleivän tänään, oli tosi hyvä mutta meille se sopii enemmän kahvileiväksi koska se on makea, mutta erittäin hyvä

    VastaaPoista
  5. Tein tätä viime vuonna, ja aion tehdä nyt uudelleen. Erittäin hyvää leipää!

    VastaaPoista