lauantai 10. kesäkuuta 2017

Fenkoli-jugurttipiirakka

Minun unelmien kesäruoka on raikasta, kevyttä, tuoretta, kaunista ja iloista.

Fenkoli-jugurttipiirakka on juuri sitä! Täydellinen kesätarjottava.


Kuvittele istuvasi kukkia uhkuvassa, hyväntuoksuisessa puutarhassa. Aurinko siivilöityy puiden lehtien ohi, mehiläinen pörrää lähistöllä. Kädessäsi on lasi superkylmää kuohuvaa. Eikö juuri tähän hetkeen sovi tämmöinen piirakka?

Tai kuvittele mökkiranta - ilmassa tuoksuu meri, levä ja suola. Kalliot tuntuvat karheilta jalkapohjaa vasten, lokit kaartelevat korkealla, pilvenhattaraa ei näy, mutta muutama purjevene lipuu jossain kaukana. Eikö tähänkin hetkeen sovi piirakka?

Huoh, kyllä kesä on kiva!!


Tämä piirakka on helppo tehdä, vaikkakin vaiheita on paljon. Ota siis aikasi - tee pohja vaikka edellisenä iltana, ja täytteenkin voi tehdä purkkiin odottamaan kokoamista.

Jopa ketunleivät voi poimia edellisenä iltana, ne säilyvät hyvin jääkapissa monta päivää.


Fenkoli-jugurttipiirakka

125 g voita tai margariinia
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl appelsiinin kuoriraastetta
1 tl aniksensiemeniä
1 rkl appelsiinin mehua
1/2 tl suolaa

margariinia vuoan voiteluun
korppujauhoja

350 g kreikkalaista jugurttia
2 tl hunajaa
2 tl dijonsinappia
1 tl fenkolinsiemeniä
1/2 fenkoli
pari ruokalusikkaa voita tai margariinia.
1/2 punasipuli (pieni)
2 rkl kapriksia
suolaa
pippuria

vuonankaalia tai pinaattia
1-2 kiivi-hedelmää
n. 15 cm pätkä kurkkua
tuoreita yrttejä (minulla maustekirveliä)
(punasipulia)
ketunleivän lehtiä
ketunleivän kukkia (tai syreenin kukkia)
raastettua appelsiininkuorta
suolaa
pippuria


Laita jugurtti valumaan esimerkiksi auki revityllä suodatinpussilla vuorattuun siivilään noin tunniksi.

Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori talteen.

Tee pohja. Nypi rasva ja jauhot muruksi. Murskaa aniksensiemenet ja lisää ne yhdessä raastetun appelsiininkuoren (jätä vähän piirakan koristeeksi), appelsiinimehun ja suolan kanssa taikinaan.

Painele taikina paperoidun, voidellun ja jauhotetetun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Tee pohjasta ohut.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia. 

Anna pohjan jäähtyä hyvin.


Tee täyte. 

Sulata voi tai margariini pannulla. Pilko fenkoli melko pieniksi paloiksi. Kuullota fenkoleita pannulla pari minuuttia. Älä liian kauan, ettei fenkoli ihana maku katoa. Vain sen aikaa, että ne pehmenevät hieman.

Sekoita valuneeseen jugurttiin jäähtyneet fenkolit, dijonsinappi, hunaja, murskatut fenkolinsiemenet, pieneksi hienonnetut punasipulit ja kaprikset.

Maistele maku kohdalleen ja lisää suolaa ja pippuria.

Levitä täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle.


Koristele piirakka. Revi pinaatinlehdistä pitkä ruoti pois (käytä pieniä lehtiä), tai jos käytät vuonankaalia, revi lehtien pieni pyöreä pää irti ja jätä "kannat" pois.

Ripottele runsaasti lehtiä täytteen päälle.

Kuori kurkku. Viillä siitä juustohöylällä ohuita lastuja, ja halkaise ne pitkittäin.

Rullaa kurkkulastut "ruusuiksi" ja painele niitä sinne tänne täytteeseen. Voit myös skipata ruusut, ja pilkkoa kurkun vain nätiksi pieneksi pilkkeeksi.

Kuori ja pilko kiivi. Levitä tasaisesti salaattipedille.

Koristele piirakka ketunelivillä, ketunleivän kukilla, tuoreilla yrteillä ja syötävillä kukilla.

Ripottele päälle suolaa ja pippuria, sekä hieman appelsiinikuoriraastetta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti