keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Mustikka-kardemummatuulihatut

Uskokaa tai älkää, kesä koittaa ennemmin tai myöhemmin. Juhannuskin luumii jo ihan oven takana!

Kepeän ja iloisen vuodenajan myötä on myös ihana leipoa kaikkea keveää, raikasta ja marjaisaa. 
Mustikka-kardemummatuulihatut täyttävät nämä kriteerit ja ovat esimerkiksi erinomainen pikkuherkku juhannusmaljan kaverina. :)


En ole koskaan ennen tehnyt tuulihattuja, ja minulla oli vahva epäilys taitojeni riittämättömyydestä. Mutta hyvinhän nämä onnistuivat (jos ei ehkä kuorrutuksen ulkonäköä turhan julmasti arvostele...)! Kannatti vain noudattaa ohjeita tarkasti ja toisaalta luottaa omaan arvostelukykyyn hattusten kypsyyttä arvioidessa.

Rakastan kardemumman ja mustikan yhdistelmää, mikä toimi erinomaisesti moussessakin. Nämä beibit katosivat tarjottimelta hujauksessa - eikä ihme, että taaperokin tykkäsi. :)


Eli nyt vain lasiin kuohuvaa, ja tuulihattuja tuunaamaan. :) Tee hatut omista lempimauistasi. Yhdistä vaikka mansikkaa ja raparperiä tai vadelmaa ja valkosuklaata. 


Mustikka-kardemummatuulihatut (n. 30 kpl)

Tuulihattutaikina
80 g voita
3 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
3 keskikokoista munaa (tai 2 isoa + 1 keltuainen)
½ tl leivinjauhetta

Kuorrute ja koristeet
2,5 dl tomusokeria
2 rkl mustikkamehua (esim. sulaneista pakastemustikoista)
(n. ½ tl vettä)
nonparellejä
kuivattuja mustikoita

Täyte
1 vaniljatanko
4 dl täysmaitoa
4 keltuaista
¾ dl sokeria
¾ dl maissitärkkelystä
20 g voita
1 dl vispikermaa
2 tl kardemummaa
n. ½ dl paseerattua mustikkaa
mustikkasosetta


Mittaa kattilaan vesi ja voi. Kiehuta kunnes kaikki voi sulaa. Vesi-voiseoksen pitää kiehahtaa kunnolla. 

 Lisää kaikki vehnäjauhot kerralla ja sekoita reippaasti puulastalla, kunnes taikina paksuuntuu ja muodostaa pallon. 

Anna taikinan jäähtyä pari minuuttia. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lisää lopuksi leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi pari minuuttia. 

Taita pursotuspussin suu kiinni esim. klemmaria apuna käyttäen. Nostele taikinaa pursotuspussiin. 

Pursota taikinasta pellille noin lihapullan kokoisia taikinamöykkyjä ja jätä reilusti kohoamisen varaa. Painele taikinamykyjen terävät huiput kostein sormin alas. 

Paista 200-asteisessa uunissa n. 27 minuuttia. Älä avaa luukkua välillä. Nosta kullankeltaiset tuulihatut ritilän päälle jäähtymään. Anna jäähtyä hyvin. 


Tee täyte tuulihattujen ollessa uunissa. Mittaa maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko, rapsuta veitsellä siemenet irti kuorista. Lisää siemenet ja kuoret kattilaan. Lämmitä maito kiehumispisteeseen ja laita levy kiinni. Anna maustua n. 15 minuuttia. 

Paseeraa sillä välin mustikat siivilän läpi. 

Kun maito on maustunut, poimi vaniljatanko pois kattilasta. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys vaahtoon ja sekoita hyvin. 

Lämmitä maito uudelleen kiehumispisteeseen. Lisää n. 1 dl maidosta munavaahtoon hyvin sähkövatkaimella sekoittaen. Kaada maito-vaahtoseos takaisin kattilaan hyvin vatkaten. Lisää myös mustikkasose ja kardemumma. Jatka vatkaamista kunnes kiisseli paksuuntuu. Nosta kiisseli muovikulhossa viileään jäähtymään. 

Kun kiisseli on jäähtynyt, vatkaa vispikerma napakaksi vaahdoksi. Kääntele se kiisselin kanssa sekaisin. 

Tee kuorrute. Sekoita keskenään sokeri ja mustikkamehu. Todennäköisesti joudut lisäämään hieman vettä, tee se tipoittain, ettei tahna lipsahda liian juoksevaksi. Se saa olla aika paksua. 

Halkaise tuulihatut terävällä veitsellä. Levitä hatun päälle kuorrutetta ja ripottele päälle nonparelleja tai kuivattuja mustikoita. Anna kuorrutteen jähmettyä. 


Nipistä pursotuspussin suu kiinni esim. klemmaria apuna käyttäen. Nosta pussiin täytettä. Täytä jokaiseen tuulihattuun n. ½ tl mustikkasosetta ja pari ruokalusikkaa mustikka-kardemummatäytettä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti