lauantai 4. marraskuuta 2017

Mansikka-vaniljaviinerit

Jee! Mikä uusi leivontaonnistuminen ja makuelämys näin pyhäinpäivään (ja suurista suurempaan; minun ja mieheni 10-vuotis-Facebook-ystävyysjuhlapäivään).


Tämän hetken parasta tv-viihdettä on ehdottomasti Koko Suomi leipoo. :) Ja voi, miten inspiroitunut olikaan taannoin heidän teknisestä viineritehtävästä! Näitä oli PAKKO testata kotona. 

Viinerit eivät koskaan ole olleet ykkösherkkuni, enkä ole ollut erityisen kiinnostunut taikinan tekemisestä itse. Kuka jaksaisi kaulita niin monta kertaa uudelleen ja uudelleen? No, turns out, että minä jaksan! Ja haluan!

Taikinan tekeminen olikin helppoa ja tyydyttävää. Okei, menihän siihen kauemin kuin valmistaikinan sulattamisessa, mutta väitän kivenkovaan, ettei mikään valmiina ostettu pääse maussa lähimaillekaan.


Ja samaa periaatetta sovellan vaniljakreemiin. Mielestäni kaupan jauheissa on aina teollinen vivahdus, tai sitten maku puuttuu kokonaan.

Ja kreemin tekeminen itse on loppujen lopuksi ihan superhelppoa ja nopeaa. Pikainen maidon kiehautus, keltuaisen vatkaus ja that's it. Eli kannattaa tehdä kreemikin itse, jos vain käytettävissä on 5 minuuttia enemmän aikaa.


Mutta! Viinereissähän kaikkein jännittävintä on se, onnistuuko lehtevyys! Tuleeko taikinasta kerroksittainen, ilmava ja ihanan voin makuinen? Ja osaanko paistaa viinereitä sopivan ajan??

Kyllä vain!! Ainakin meikäläisen makuun viinerit olivat tosi lehteviä, ja just sopivan kypsiä. 


Olin ensin huolissani, että tuliko paistopinnasta liian tumma, ja paistoinko viinerit yli. Ei tullut, ja en paistanut. Lyhyempi aika olisi varmasti jättänyt ne raa'aksi.

Ja aika hyvältä tämä sisuskin näytti. Väitän, että tuomaristo olisi antanut pisteitä. :)




Ainoa muutos, jonka tekisin on se, että en laittaisi näin paljoa mansikkahilloa. Se on niin makeaa, että peitti vaniljan ihanan maun alleen. Eli raaputin lopuista viinereistä vähän hilloa pois.
Parasta olisi käyttää ihan tuoreita marjoja. Ehdottomasti. Makeutta kyllä piisaa niidenkin kanssa.

Tai ehkä omenasose, joka olisi keitetty ilman sokeria... Hmm...


Mansikka-vaniljaviinerit (10 kpl)

90 g vettä
1/2 pss kuivahiivaa
ripaus suolaa
20 g sokeria
1 kanamuna (50g)
20 g voita
225 g vehnäjauhoja

Kaulintaan:
125 g voita
15 g vehnäjauhoja

Vaniljakreemi:
1,25 dl punaista maitoa
1/2 vaniljatanko
1 keltuainen
35 g sokeria
10 g maissitärkkelystä

mansikkahilloa (tai mielummin tuoreita marjoja)
tomusokeria
vettä


Tee taikina. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään.

Sekoita joukkoon jääkaappikylmät voi, muna ja vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

Litistä ja kemuta taikina, ja nosta se jääkaappiin odottamaan.

Sekoita sillävälin keskenään kaulintavoi ja vehnäjauho. Litistä ne n. 15 cm läpimittaiseksi neliöksi. Voi saisi olla vielä vähän jämäkkää (n. 20 C), eli jos voi tuntuu pehmeältä, nosta levy vähäksi aikaa pakastimeen.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se neliöksi. Aseta voineliö sen päälle. (Kuten kuvasta näkyy, meikäläisen neliö oli aika notkeaa sorttia...)


Taittele taikinan reunat voineliön päälle kuten kirjekuoressa.

Pyyhi taikinan päältä jauhot pois.


Kauli taikina ohuemmaksi levyksi.

 Taita se kolmeen osaan ja pyyhi kunkin kerroksen päältä jauhot pois.


Kääri taikina kelmuun, ja nosta pakastimeen 10 minuutiksi.

Ota taikina taas ulos, kauli se litteäksi ja taittele 4 osaan. Pyyhi jälleen jauhot pois, kelmuta ja nosta kylmään.

Jos taikinasi tuntuu tosi kovalta, älä laita sitä pakastimeen välillä, vaan jääkaappiin. Tarkoitus on, ettet ihan suu irvessä joudu taikinaa kaulimaan.

Kaulitse taikina vielä kerran ja taita kolmeen osaan. Nosta nyt se jääkaappiin odottamaan.


Tee vaniljakreemi kaulitsemisen ohessa.

Mittaa kattilaan maito ja lisää halkaistu vaniljatanko. Kiehauta, ja nosta levyltä syrjään.

Vatkaa keltuainen ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja vatkaa.

Nosta maito taas kiehumislämpöön ja kalasta vaniljatangon kuoret pois kattilasta. Kaada pieni loraus maitoa sokerivaahdon sekaan. Sekoita tasaiseksi.

Palauta kattila levylle ja kaada sokeri-voi-maitoseos kattilaan koko ajan sekoittaen.
Nosta levyn lämpöä taas hieman. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kreemi paksuuntuu.

Laita kreemi toiseen astiaan, kelmuta ja nosta jääkaappiin jäähtymään.


Sitten onkin viinereiden tekemisen aika.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikina 10 neliön malliseen osaan.

Nosta kunkin neliön kulmat keskelle kuin kirjekuoressa.  Nosta viinerit esim. muffinssivuokiin.


Peitä viinerit liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.

Paina viinereiden keskikohta alas, ja jaa vaniljakreemi viinereiden keskelle.


Paista 225-asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 13 minuuttia. Anna jäähtyä.


Nostele jäähtyneiden viinereiden päälle mansikkahilloa tai tuoreita mansikoita. Ei kannata laittaa ehkä ihan niin paljoa hilloa, kun itse laitoin, sillä hillo on aika makeaa ja jyrää vaniljan maun.

Sekoita keskenään n. 0,75 dl tomusokeria ja vajaa 1 rkl vettä. Valuta kuorrutetta viinereiden päälle esim. lusikan avulla.

Siivilöi päälle vielä hieman tomusokeria.

NAUTI!


torstai 2. marraskuuta 2017

Ranskalainen päärynä-sinihomejuustopiirakka

Olipas mukavaa löytää tämä julkaisematon resepti alkukesältä. :)
Tänään sattuu olemaan todella kaunis syyspäivä ja tulin juuri ulkoa haravoimasta.

Ja kas! Vaikka näissä kuvissa on ehkä kesäisiä kukkasia, ovat piirakan maut itseasiassa erittäin en saison. 


Päärynät ovat nyt parhaimmillaan, joten suosittelen lämpimästi tämän sinihomejuustolla maustetun piirakan pyöräyttämistä ja esimerkiksi glögikauden korkkaamista! Koskaan ei ole liian aikaista! :D

Tämä on myös siitä hauska piirakka, että se menee johonkin makean ja suolaisen piirakan välimaastoon. Ja kuinka hankalaa onkaan joskus keksiä tarjottavaa ystäville, jotka tulevat vain kahville! Tämä piirakka on oiva, semiruokaisa ja tyylikäs ratkaisu. :)


Mielestäni ranskalaisissa irtopohjavuokaan tehtävissä tartleteissa ja piirakoissa on jotain älyttömän hienostunutta, jopa hienostelevaa. Tästä ei leikata reilua palasta täytteet purskahdellen, vaan siivutetaan sivistyneen kokoinen pieni lautasenkoristus. :)

Samoin itse piirakkaa tehtäessä on kiinnitettävä eri tavalla huomiota siisteyteen: taikinan olisi hyvä olla tasapaksuinen, reunat tasakorkuiset, päärynät nätisti viipaloitu ja kauniisti aseteltu.

Joskus jopa minun mielestäni tämmöinen väkertäminen on ihan kivaa. :D


Piirakka on kuitenkin helppo tehdä, kun vain malttaa tehdä rauhassa. :) Ja ilokseni huomasin, että piirakka säilyy erinomaisena vielä muutaman päivän tekemisen jälkeen. Säilytä sitä jääkaapissa hyvin kelmutettuna / koteloituna. Pohja ei muhjistu, vaan säilyttää suht hyvin rakenteensa.


Hmm... Taidankin ottaa tämän viikonlopun ohjelmaksi päärynäpiirakan uusintaottelun...


Ranskalainen päärynä-sinihomejuustopiirakka

2,5 dl jauhoja (tai hieman enemmän)
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
n. 85 g kylmää voita
2 keltuaista

1,5 dl maitoa
1 muna
0,5 dl juustoraastetta
n. 50 g sinihomejuustoa
1 tl timjamia
1 rkl chiansiemeniä
vähän suolaa (sinihomejuusto on aika suolaista)
pippuria

1-2 päärynää
nokare voita


Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja suola.
Nypi joukkoon paloiteltu kylmä voi. Kannattaa nyppiä käsin.

Lisää lopuksi keltuaiset. Sekoita / painele taikina tasaiseksi käsin, mutta älä vaivaa liikaa.
Yritä saada taikina mahdollisimman tasaiseksi, niin ettei murusia hirveästi putoile.

Litistä taikina levyksi, kääri se kelmuun ja nosta jääkaappiin oleentumaan pariksi tunniksi.

Sekoita keskenään maito ja chiansiemenet. Nosta jääkaappiin odottamaan.

Kauli taikina kylmänä suunnilleen vuoan muotoiseksi levyksi. Jos taikina käyttäytyy hankalasti, käytä välissä leivinpaperia.

Nosta taikina vuokaan ja painele se paikoilleen. Reunat saavat tulla ylös asti.
Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.


Sekoita keskenään maito-chiansiemenseos, muna, juustoraaste, sinihomejuusto, timjami, suola ja pippuri.

Pilko päärynät ohuiksi siivuiksi.

Kaada täyte vuokaan.


Nostele päälle päärynät nätisti lomittain.


Paista 200-asteisessa uunissa n. 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ainakin vähän.





lauantai 28. lokakuuta 2017

Tarte tropézienne - Mikä saavutus!

Oh là là!
Olimme äitini kanssa viime kesänä lomailemassa Etelä-Ranskassa Nizzan seudulla. Jokainen aamumme alkoi hipsuttelulla johonkin lähikulmien boulangereista. Miten ihanaa olikaan aloittaa aamu tuoreilla viikunasämpylöillä, rustiikkisilla patongeilla ynnä muilla ranskalaisilla ihanuuksilla.


Yhtenäkään aamuna emme suinkaan kävelleet leipomosta vain terveellisten tuotteiden kanssa ulos, vaan joka kerta piti testata jotain ihanaa leivonnaista.


Ja ohhoh, minkä yllätyksen entuudestaan meille tuntematon Tarte tropézienne tarjoilikaan!
Olen asunut Ranskassa ja lomaillut siellä miljoona kertaa, mutta jostain syystä en ollut koskaan ennen maistanut tätä eteläranskalaista herkkua.

Oi mikä täyteläisyys ja vaniljaisuus ja ihanat aromit sieltä purskahtivatkaan!
Tätä olisi pakko kokeilla kotona.


Tein taas laajaa tutkimustyötä, kuten aikanaan Flan pâtissier traditionnelin kanssa. Huh, netistä löytyneet vaikeimmat reseptit olivat todella hankalan oloisia. Yhdessäkin taikinassa oli 11 munaa! Vertailin reseptejä, käänsin niitä suomeksi, ja muutin mittoja deseiksi. Pikkuhiljaa aloin saada juonesta kiinni, ja ymmärsin minkälainen on keskiverto Tarte tropézienne.

Tämä resepti onnistui laakista ja oli suht helppo tehdä. Vaiheita tuntuu olevan todella paljon, mutta ei niitä loppujenlopuksi niin paljoa ollut! Ja ne kaikki olivat nopeita.
Tämä sopisi siis hyvin taas leivonnaiseksi esim. pikkuvauvaperheeseen, jossa aikaa on käytettävissä muutama minuutti silloin tällöin. :)

Eli älä pelästy! Varaa vain tarpeeksi aikaa - aineksia voi seisottaa jääkaapissa välillä pitkiäkin aikoja.
Tarte tropézienne on EHDOTTOMASTI kokeilemisen arvoinen. :)


Tarte tropézienne

3.8 dl vehnäjauhoja
0,3 dl sokeria
ripaus suolaa
vajaa 1/2 pss kuivahiivaa
1,1 dl maitoa
1 pieni muna (50 g)
1 rkl appelsiininkukkavettä
50 g pehmeää voita tai margariinia
1 muna/keltuainen voiteluun
raesokeria (tai mantelirouhetta ja tomusokeria)

4 dl maitoa
1 vaniljatanko
2 kpl keltuaisia
1,2 dl sokeria
0,7 dl maissitärkkelystä
140 g pehmeää, vatkattua voita tai margariinia
1 rkl appelsiininkukkavettä
150 g kuohu- tai vispikermaa


Tee ensin briossipohja.
Yhdistä keskenään jauhot, sokerit, suola ja kuivahiiva.

Lämmitä maito hiivan heräämislämpöön. Lisää taikinaan maito, muna ja appelsiininkukkavesi. Vaivaa noin 10 minuuttia.

Lisää vielä pehmeä voi, ja jatka vaivaamisa n. 10 minuuttia.

Kohota taikinaa noin tunti.

Romauta taikina, ja nosta se kylmään (peitä astia kelmulla).
Anna taikinan levätä kylmässä joko tunnin tai vaikka yön yli.

Tee taikinasta pallo, ja kauli se n. 20 cm halkaisijalliseksi pyöreäksi levyksi. Itse laitoin levyn hyvin vuorattuun irtopohjavuokaan, koska en tiennyt, kuinka se tulee kohoamaan ja käyttäytymään. Tämä oli ihan hyvä idea, irrottaminen oli helppoa ja briossi pysyi muodossaan.


Kohota n. 1/2 - 1 h.

Voitele kohonnut taikina varovasti munalla ja ripottele päälle reilusti raesokeria.


Paista 180-asteisessa kiertoilmauunissa n. 20 minuuttia.


Jäähdytä briossi ritilän päällä.


Tee mousse. Voit aloittaa moussen tekemisen jo samaan aikaan briossin kanssa.

Mittaa kattilaan maito ja halkaistu vaniljatanko (jos vaniljatankosi on kuivahtanut, laita laakealle lautaselle vähän vettä, heitä tanko päälle, ja kuumenna mikrossa puolisen minuuttia).
Kiehauta maito-vaniljaseos ja nosta sivuun levyltä.


Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää maissitärkkelys ja sekoita tasaiseksi.

Nosta maito jälleen juuri ja juuri kiehumislämpöön ja kalasta vaniljatangot kattilasta pois. Lisää n. 1/4 kuumasta maitoseoksesta ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kaada voi-sokeri-maitoseos kattilaan, jossa on kuumaa maitoa. Sekoita nopealla teholla tasaiseksi.


Kuumenna seosta vielä sen verran, että seos jähmettyy paksuhkoksi "vanukkaaksi".


Kaada seos toiseen astiaan ja peitä se kelmulla siten, että kelmu koskee seoksen pintaa. Näin seokseen ei muodostu kovaa kuorta.
Anna seoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.

Vatkaa voi pehmeäksi.


Lisää voin sekaan hissukseen jääkaapissa jäähtynyt creme sekä appelsiininkukkavesi. Vatkaa seos juuri ja juuri moussseksi. Peitä jälleen mousse kelmulla siten, että kelmu koskettaa moussen pintaa ja nosta jääkaappiin.

Vatkaa kerma tämäkäksi vaahdoksi ja sekoita se cremen kanssa.


Kokoa kakku.
Halkaise briossi varovasti.

Kaada päälle mousse pohjan päälle jättäen reunoille n. sentin verran tyhjää, jottei täyte heti purskahda ulos.


Nosta hattu päälle ja tarjoa heti.

(Jos haluat leikata kakusta siistejä palasia, leikkaa briossi sektoreiksi jo ennen täyttämistä. Lähipiirin kanssa ei tämmöistä kikkailua kuitenkaan tarvitse, sillä hieman purskahteleva täyte ei varmasti haittaa. :))



sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Suolakaramelli-suklaatartletti

No nytpäs tuli kokeiltua todellinen suklaanystävän unelma. Voi mikä täyteläisyys, makeus ja suklaisuus yhdistettynä ihanaan suolaisuuteen.


Makeutensa ja täyteläisyydensä ansiosta tästä piirakasta söi valtava määrä ihmisiä. Voit laskea vähintään 12 annosta.

Piirakka oli ehkä vähän monivaiheinen, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Ja juuri monivaiheisuudensa vuoksi, piirakka valmistuu kätevästi päivän tai kahden aikana, ja samalla voi tehdä yhtä sun toista. 


Vaikken itse suklaafani olekaan, tätä tartalettia suosittelen lämpimästi. :)


Merisuola-suklaatartletti

0,6 dl kaakaojauhetta
3,75 dl jauhoja
125 g margariinia tai voita
1,25 dl tomusokeria
3 keltuaista
1 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

2,5 dl kuohukermaa
50 g voita tai margariinia
1,25 dl vettä
3,75 dl sokeria
1 tl suolaa

150 g tummaa suklaata
1,25 dl kuohukermaa


Tee taikina.
Sekoita siivilöidyt kuivat aineet keskenään. Lisää kuutioitu voi / margariini ja anna koneen käydä, kunnes taikina on murumaista.

Lisää muna, vesi ja suola. Sekoita juuri tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan.

Muotoile taikinasta pallo, litistä se levyksi ja kääri elmukelmuun. Nosta jääkaappiin ainakin tunniksi.


Tee karamelli. Laita kattilaan kerma ja voi ja kiehauta. Nosta sivuun levyltä.


Yhdistä toisessa kattilassa vesi ja sokeri. Lämmitä hissukseen kunnes sokeri liukenee.
Nosta lämpöä ja anna kiehua 10-12 minuuttia, kunnes seoksen väri muuttuu karamelliseksi.



Lisää vesi-sokerikattilaan kerma-voi seos.
Varo, tässä vaiheessa kokonaisuus voi kuohahtaa aika tavalla. Älä siis ainakaan kurota lähelle kattilaa ja pyydä lapset kauemmas. :) Lisää ensin pieni määrä ja sitten loput. Pidä vispilä kädessä ja sekoita koko ajan.


Anna karamellin vielä kiehua pari minuuttia, että se hieman paksunee. Nosta sivuun levyltä ja anna jäähtyä. Paksuuntuminen jatkuu vielä.


Ota taikina jääkaapista ja kauli se n. 3 mm paksuksi levyksi. Kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle, jottei se tartu kaulimeen. Pidä myös pöydän ja takinan välissä elmukelmu tai toinen leivinpaperi.


Voitele ja jauhota 28 cm -halkaisijan vuoka.

Kiepauta taikina vuokaan leivinpaperia / elmukelmua apuna käyttäen.


Painele taikina paikalleen ja trimmaa reunat. Reunojen on kuitenkin yletyttävä joka nurkasta reunalle asti, jotta täytteet pysyvät paikallaan. Pistele pohja haarukalla.


Nosta vuoka jääkaappiin vielä ainakin puoleksi tunniksi.

Laita pohjan päälle leivinpaperi ja paistopainoja (esim. kuivia herneitä tai riisiä).


Esipaista pohjaa 180 asteessa n 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Tässä vaiheessa minun pohjani vetäytyi aika paljon kokoon.


Kaada karamelli jäähtyneen pohjan päälle.


Nosta jääkaappiin hyytymään 2-3 tunniksi.


Tee suklaaganache. Mittaa kattilaan suklaa ja kerma ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos on tasaista. Anna seistä n. 10 minuuttia.
Kaada suklaaseos karamellin päälle reunoille asti. Nosta kylmään 1-2 tunniksi jähmettymään.

Ennen tarjoamista, ripottele päälle merisuolahiutaleita.