torstai 29. joulukuuta 2016

Paras bileruoka: gua bao -höyrysämpylät kana ja kasvistäytteillä

Tässä pärähtää vuoden 2016 paras resepti.

Mietitkö vielä uuden vuoden bileruokaa? Tee gua bao -höyrysämpylöitä, etkä varmasti pety. :)



Täytteeksi aasialaisille höyrysämpylöille sopii yksi jos toinenkin herkku. Kunhan mukana on vahva mausteinen kastike ja raikkaita kasviksia.

Käytimme täytteenä kanaa, mutta aivan yhtä hyvin voisi väliin sujauttaa possua, marinoitua kesäkurpitsaa tai munakoisoa, nyhtökauraa tai vaikka lohta.

Tänään aiomme tehdä uusinnan ja laittaa peliin joulukinkun jämät. :)


Ja hei - nämä höyrysämpylät maistuvat fantastiselta kuohuvan juoman kanssa: on se sitten samppanjaa tai raikasta olutta. Täydellistä uuteen vuoteen! :D

Voit tehdä sämpylät hyvissä ajoin ja pakastaa ne, tai jos haluat tarjota ne tuoreeltaan, leipase juhlapäivän aamuna. Kasvikset voit pikkelöidä edellisenä päivänä ja kastikkeenkin voi tehdä jo päiviä etukäteen.

Kokoa vain juhlapäivänä kaikki nätisti esille ja anna vieraiden rakentaa oma suosikkinsa.
Muista nostaa esille myös runsaasti servettejä. :)

Lainasin reseptin Glorian ruoka ja viini -lehdestä (8/2016), mutta muokkailin täytteitä omaan makuun sopivaksi.

Ah niin! Gua baot sopivat loistavasti myös kesän grillibileisiin, jossa täytteet valmistuvat grillin tai muurikkapannun kautta. :)


Gua bao -höyrysämpylät (12 kpl)

2 dl vettä
1 1/2 tl kuivahiivaa
3 + 2 rkl rypsiöljyä
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää 3 rkl rypsiöljyä.

Mittaa yleiskoneen kulhoon jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Kaada hiiva-vesiseos ohuena nauhana joukkoon.

Anna koneen käydä, kunnes taikinasta muodostuu tahmea, kiinteähkö pallo. Lisää tarvittaessa jauhoja 1 rkl kerrallaan, jottei taikina ole ihan liian tahmainen.


Voitele kulho tilkalla rypsiöljyä. Kumoa taikina kulhoon ja anna kohota n. 45 minuuttia liinalla peitettynä.

Kaada taikina pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pötkö, ja leikkaa se 12 palaan. Pyörittele palat palloiksi.


Jauhota pöytä kevyesti ja kauli kukin pallo n. 1/2 cm paksuksi soikioksi. Voitele ne kevyesti rypsiöljyllä ja taita kahtia puoliympyräksi.


Nosta leivinpaperille ja kohota vielä 30 minuuttia liinan alla.


Kypsennys tehdään höyryttämällä. Voit virittää esimerkiksi samanlaiset systeemit kuin minulla (siivilä kattilan päälle, toisessa kattilassa höyrytysritilä pohjalla, sekä siivilän että ritilän päällä leivinpaperi), tai käyttää bambusta tehtyä höyrytyskoria.



Höyrytä sämpylöitä kannen alla n. 6-9 minuuttia. Älä höyrytä kovaksi asti, vaan sämpylät saavat olla ihanan pehmeitä.


Tarjoa sämpylät hieman jäähtyneinä ihanien, alla olevien täytteiden kera.


Viismauste-kana (5-6 annosta)

n. 1/2 kg kanafileitä
5 valkosipulinkynttä
5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 dl hoisinkastiketta
1 dl soijakastiketta
1 dl fariinisokeria
1 tl viismaustetta


Kuori valkosipulit ja murskaa ne. Kuori ja raasta inkivääri.
Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään.

Käytä puolet kastikkeesta kanojen marinoimiseen, jätä toinen puolikas tarjoiluun.

Nosta kanat jääkaappiin pariksi - muutamaksi tunniksi.


Pikapikkelöidyt kasvikset

3 porkkanaa
1/2 pienestä kurkusta
1 dl riisiviinietikkaa (tai väkiviina)
3/4 dl vettä
3/4 dl sokeria
1/2 tl valkopippuria
1 tl suolaa


Kuori porkkana. Pilko porkkana ja kurkku pieniksi "tulitikuiksi". Yhdistä kaikki marinadin aineet. Nosta kasvikset kannelliseen kulhoon ja kaada kastike päälle. Laita kansi paikalleen ja ravista kunnolla. Nosta kasvikset jääkaappiin oleentumaan pariksi tunniksi.



Muut lisukkeet

tuoretta korianteria
salaatinlehtiä
paprikatikkuja



keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Chia-mantelijoulupuuro

Tökkiikö riisipuuro?

Olen leikkinyt joulupuurolla aiemminkin; kolme vuotta sitten tein porkkanapuuroa ja pari vuotta sitten toteutin suuren puurotestin. :)

Nyt mennään kuitenkin kaikista kauimmas perinteistä!


(Mutta täytyy myöntää - haluan kuitenkin jouluaamupalani näyttävän perinteiseltä kuten viisi vuotta sitten alla olevassa kuvassa... :))


MUTTA! Kaikille superfood-hörhöille, fitness-misukoille ja raudannöyryyttäjämiekkosille proteiinipitoinen ja rasvaton joulupuuro. :)
Jätä kaikki makeutus halutessasi pois - mantelimaidon luontainen makeus on ainakin minun makuuni aivan riittävästi.


Chia-mantelijoulupuuro (3:lle)

3 dl mantelimaitoa
1,5 dl kaurahiutaleita
3 rkl chiansiemeniä
1 rkl mantelijauhetta
pari tippaa vanilja-aromia

hiukkasen valuvaa hunajaa
piparinmurusia


Sekoita keskenään mantelimaito, kaurahiutaleet, chiansiemenet, mantelijauhe ja vanilja-aromi.
Jaa puuro kulhoihin ja nosta jääkaappiin oleentumaan vähintään 12 tunniksi.

Ennen tarjoamista, notkista tarvittaessa puuroa lisäämällä hieman mantelimaitoa.

Valuta päälle hunajaa ja ripottele piparinmurusia.

Nauti!


tiistai 20. joulukuuta 2016

Sitruuna- ja sinihomejuustopiparit

Piparit on ihania. Niiden kuuluu olla mielestäni ohuita, rapeita, muttei missään nimessä liian ruskeita ja kärtsähtäneitä.

Ja ihan parhaita ne ovat, jos niissä on jotain pientä twistiä. :)


Olen monena jouluna tehnyt tulisia ruispipareita, sekä muita variaatioita peruspipareista. Nyt on aika jakaa suosikkini; sinihomejuustopipari! Ja toinen loistava muunnos; sitruunapipari. :)

Molemmat valmistuvat näppärästi samaan perustaikinaan, eli pääset tosi helpolla. 


Olen tässä viime päivinä muutenkin riehaantunut keksirintamalla. Kuvassa näkyy myös herkulliset kolavinokkaat, jotka sopivat mielestäni oivasti jouluun. Näihin kun ripauttaisi vähän piparkakkumaustetta... No, tämä resepti tulee vielä erikseen. :)


Sinihomejuustopiparit ovat parasta joulun alla. Juusto leivotaan taikinaan sisään, joten se luo hauskan marmorikuvion. Piparin sisältä löytyy ihania sinihomejuustokätköjä.

Sitruunapiparit tehdään samalla periaatteella, ja sitruunankuoriraaste ujutetaan taikinaan sisään.


Tämä peruspiparitaikina on Kinuskikissan käsialaa, ja se toimi paremmin kuin aiemmin käyttämäni taikina, jossa oli enemmän rasvaa ja siirappia, joten se oli löysempää ja vaikeampaa käsitellä. Tässä taikinassa en myöskään kiehauttanut sokeria yhdessä siirapin kanssa, joten se jäi ihanasti kiteiseksi taikinan joukkoon. Tämä oli loisto-oivallus.


Piparitaikina (monta pellillistä, voit myös puolittaa)

200 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
2 munaa
1 l vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta tai 2 tl ruokasoodaa
1 rkl piparkakkumaustetta
(tai 1 rkl kardemummaa, 2 tl kanelia, 2 tl jauhettua inkivääriä, 2 tl jauhettua pomeranssinkuorta, 2 tl jauhettua neilikkaa)

Sinihomejuustopipareihin lisäksi (1/2 taikinasta)

n. 50-80 g sinihomejuustoa


Sitruunapipareihin lisäksi (1/2 taikinasta)

1 sitruunan raastettu kuori



Paloittele voi, ja mittaa se sokerin kanssa kulhoon.

Kuumenna siirapppi kiehuvaksi ja kaada se voin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Lisää munat.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne pienissä erissä taikinan joukkoon puulastalla sekoittaen.

Muotoile taikinasta möykky, kääri se kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.


Leipomispäivänä pese sitruuna hyvin ja raasta kuori talteen. Jaa taikina kahtia, ja aloita toisesta puolikkaasta.

Ota sinihomejuustosta isoja nokareita ja työnnä niitä sinne tänne taikinan joukkoon. Käytä riittävän isoja paloja, että juusto jää "möykyiksi", eikä sekoitu ihan tasaisesti taikinaan.

Kauliessasi taikinaa, levittyy sinihomejuusto kauniisti.

Painele piparimuotilla pipareita pellille, paista 5 minuuttia 200 asteessa.


Tee sitruunapipareiden kanssa samoin, mutta sekoita sitruunankuoriraaste tasaisesti taikinaan.


Nauti ihania lämpimiä pipareita glögin kera. :)


sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Joulunäkkäri

Olen pahamaineinen ruokajoululahjojen antaja. :)
En tiedä, onko se lahjansaajien mielestä hyvä vai huono juttu - riippuu varmaan vähän tyypistä. :)


Myönnetään, että tänäkin jouluna olen värkännyt yhtä sun toista. Mielestäni on vain niin ihanaa tuoda tuliaiseksi jotain itse tehtyä. Ja minun joulumieleni ei syty sohvalla konvehtirasia kainalossa, se syttyy keittiössä tuoksujen ympäröimänä puuhastellessa. :)


Tämä joulunäkkäri valmistui nopeasti ja helposti. Kunhan vain kaikkia aineita on kaapissa. :) Ja ah, miten herkkua - tein myös pienen satsin kotikäyttöön. :)


Joulunäkkäri (2 pellillistä)

1/2 dl maissijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl kurpitsansiemeniä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kuminaa
1/2 tl anisjauhetta
1/2 tl fenkolinsiemeniä
1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 suolaa
2,5 dl kuumaa vettä
2 rkl siirappia
1/2 dl öljyä

sormisuolaa
1/2 dl vehnäjauhoja kaulimiseen


Sekoita kuivat aineet keskenään.

Liuota siirappi kuumaan veteen. Lisää vesi, siirappi ja öljy kuivien aineiden joukkoon.

Sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, taikinasta pitäisi tulla kaulittavan paksuista.

Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi kahdelle leivinpaperille vehnäjauhoja apuna käyttäen. Käytä voimaa, jotta saat kunnolla ohuen levyn.


Ripottele taikinalevyn päälle vielä sormisuolahippuja ja painele niitä vähän kiinni taikinaan.

Vedä paperit uunipellin päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, kunnes se tuntuu kovalta ja on saanut hieman väriä.


Anna näkkärin jäähtyä rauhassa pellillä, sillä se kovettuu kunnolla kylmänä.

Lohko jäähtyneestä näkkäristä eri kokoisia palasia ja pakkaa ne nättiin pakettiin.


lauantai 17. joulukuuta 2016

Superherkullinen kurpitsakeitto


Ihanaa viikonloppua! Tässä tämän syksyn suosikkireseptini; mausteinen, täyteläinen, eksoottinen kurpitsakeitto. <3


Lainasin idean keittoon Maku-lehdeltä, mutta otin reilusti omia vapauksia ja muokkasin omannäköiseksi. :)


Superherkullinen kurpitsakeitto (4:lle)

2 sipulia
1 iso / 2 pientä omenaa
1 myskikurpitsa (reilu 1 kg)
loraus öljyä
1 rkl vihreää currytahnaa
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
n. 4 dl kasvislientä (tai vettä + kasvisfondia)
1-2 dl maitoa
100 g inkivääri-sitruunaruohotuorejuustoa

(raejuustoa)
(tuoretta korianteria)


Pilko sipulit ja omenat. Kuori ja pilko myskikurpitsa kuutioiksi.

Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipuleita, omenoita ja myskikurpitsaa hetki.

Lisää currytahna ja sekoita. Lisää myös kasvisliemi  niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät sekä inkivääri.

Anna keiton porista kannen alla n. 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella.

Lisää tuorejuusto ja maitoa sen verran, että saat sopivan paksuisen keiton.

Tarjoa esimerkiksi raejuuston kera tai sellaisenaan. Koristele halutessasi tuoreella korianterilla.


tiistai 6. joulukuuta 2016

Sitruuna-timjamipaahdettua maa-artisokkaa, ruusukaalia ja kanaa

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!


Juhlistimme isänmaatamme tänään oman maan kasviksilla - valkosipulista maa-artisokkaan.

Ihanat uunipaahdetut maa-artisokat ovat herkkuani, ja tällä kertaa ne saivat kaverikseen raikkaan sitruunan ja ihanan yrttisen timjamin. Ai että, oli kyllä hyvää. :)


Lähdin reseptiin kasvikset edellä, mutta niiden kaveriksi valikoitui viime hetkellä kana. Syystä että suikalepaketin parasta ennen -päivämäärä uhkaili jo ihan tosissaan. :) Hätäpäissäni itse asiassa paistoin kanat jo edellisenä iltana ja lämmitin ne tänään tuoreiden kasvisten kaveriksi.

Ei se aina ole niin nöpönnuukaa - hyvää oli siitä huolimatta. :D

Eli jos itse kokeilet tätä reseptiä, voit huoletta paistaa kanat ja kasvikset samassakin vuoassa.


Sitruuna-timjamipaahdettua maa-artisokkaa, ruusukaalia ja kanaa (4:lle)

n. 500 g maa-artisokkia
n. 400 g ruusukaaleja

n. 700 g kanasuikaleita

1/2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
reilu 1/2 nippua tuoretta timjamia
1,5 tl sokeria
6-7 valkosipulinkynttä (koosta riippuen)
suolaa
pippuria

tuoretta timjamia


Sekoita marinadin ainekset keskenään.


Marinoi kanat puolella marinadista. Nosta kylmään odottamaan.


Harjaa maa-artisokat puhtaiksi. Pilko ne n. 1-2 cm paksuiksi siivuiksi.

Katkaise ruusukaaleista kannat ja halkaise ne kahtia.

Sekoita loppu marinadi hyvin kasvisten kanssa.


Levitä kasvikset uunipellille.


Kumoa marinoituneet kanat toiseen pienempään uunivuokaan. Jos tahdot, voit kypsentää kanat myös samassa uunivuoassa kasvisten kanssa.

Paahda kasviksia ja kanoja 200-asteisessa uunissa kiertoilmalla n. 20-30 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kanat kypsiä. Mausta vielä suolalla ja revi päälle tuoretta timjamia.

Voit tarjota kanat ja kasvikset erikseen tai sekoittaa ne tarjoiluvuoassa.






perjantai 11. marraskuuta 2016

Suolakinuski-popocornkakku

Isänpäivä! Mikä ihana syy leipoa kakku. Tai vaikka kakkuja. :)


Otin viime viikonloppuna jo vähän förskottia, sillä sain kätevästi kaksi isää yhdellä iskulla. Etukäteisjuhlimme mieheni ja tyttäreni isän, sekä oman isäni, tyttäreni Papan.


Ja kylläpäs tuli vaan niin my kind of kakku! Helppo (joskin monivaiheinen), sairaan hyvän makuinen ja helppo koristella! Ja ennen kaikkea, myös kaikki raa'at elementit maistuivat hyvältä, joten leivontaprosessi oli erittäin mieluisa. :D

Ja kyllähän tästä myös yleisö tykkäsi. Sekä maun että ulkonäön puolesta.

Ja onhan tämä taas vähän erilainen luomus.


Kannattaa aloittaa valmistaminen jo lauantain puolella, jos mielit saada kakun aamuksi valmiiksi.
Tee siis kakku kuorrutusta vailla valmiiksi jo hyvissä ajoin. Näin ehdit aamulla salaa viimeistellä kakun, eikä koko perhe välttämättä edes herää.


(Mutta psssst, jos et oikeasti ehdi säätää, niin tee luottokakkuni: gluteeniton suklaakakku. Valmistuu ilman vatkaimia 10 minuutissa + 20 min uunissa. Voit siis tehdä kakun lauantai-iltana, kun muu perhe jo nukkuu. Kakku vain paranee, kun se seisoo jääkaapissa.

Ja kaveriksi vaikka kermavaahtoa ruutista. :))


Suolakinuski-popcornkakku 

200 g voita
4 dl sokeria
4 kananmunaa
6 2/3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vanilja-aromia
2 1/2 dl maitoa

n. 1/2 dl kostutusmaitoa

Täytteet:
1 tlk (397 g) kondensoitua miaota
1 tl suolaa

2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 rkl sokeria
200 g tuorejuustoa
2-3 dl paukauteltuja popcorneja

Kuorrute:
125 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
250 g tuorejuustoa

n. 2 dl popcorneja
(n. 1/2 dl kinuskikastiketta tai pieni osa keittämästäsi kinuskikastikkeesta)


Tee ensin kinuski. Eli keitä avaamatonta kondensoitu maito -tölkkiä n. 2,5 tuntia hissukseen poreilevassa vedessä. Jäähdytä.  Tämän vaiheen voit tehdä hyvin edellisenä päivänä ja säilyttää kinuskin jääkaapissa. Sekoita kinuskiin suola.


Tee sitten kakkupohja. Vaahdota keskenään huoneenlämpöinen ja pehmeä voi sekä sokeri. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon reippaasti vatkaten.

Yhdistä keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita keskenään maito ja vanilja-aromi.

Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinan joukkoon hissukseen sekoittaen.

Voitele irtopohjavuoka ja viritä pohjalle leivinpaperi.

Kumoa taikina vuokaan, ja paista 175-asteisessa uunissa n. 1 h. Kokeile puutikulla, koska kakku on kypsä. Jäähdytä kakku vuoassaan, ja irrota sitten varovasti.

Jos kakkusi on kohonnut keskeltä kovasti, voit tasoittaa sitä veitsellä. Leikkaa taikina kolmeen kerrokseen.


Tee täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sokeri ja tuorejuusto. Sekoita.
Lisää myös popcornit joukkoon lastalla taitellen.


Ala kokoamaan kakkua.
Nosta alin levy tarjoilulautaselle ja kostuta.

Sivele päälle kerros suolakinuskia (n. 1/3). Tämän päälle tulee kerros kermatäytettä, käytä siitä puolet.


Nosta päälle seuraava kakkukerros. Voit tasapainottaa kerrosta lisäämällä popokorneja tueksi sinne tänne.

Sivele jälleen päälle suolakinuskia (n. 1/3) ja loppu kermatäytteestä.

Nosta päälle kolmas levy ja kostuta se.

Sivele päälle kerros suolakinuskia. Voit nostaa kakun tämmöisenään jääkaappiin pariksi tunniksi oleentumaan.


Tee kuorrute. Vatkaa voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa vielä kymmenisen minuuttia.

Levitä kuorrute kakun päälle lastan avulla. Kannattaa aloittaa hyvin ohuella kerroksella, ja nostaa kakku välissä jääkaappiin jähmettymään.

Vetele sitten toinen kerros kuorrutetta päälle, niin kakusta irronneet muruset jäävät piiloon ja kuorrutteesta tulee siistimpi.

Nosta päälle iso kourallinen popkorneja ja valuta kinuskikastiketta koko komeuden ylle.

Nauti!


sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Lehtikaali-sieniyakisoba eli japanilaiset nuudelit

Nam! Ihana Yakisoba!


Tähän loistavaan ruokaan voi tuupata kaapista mitkä vain jämäkasvikset tai vaikka kanasuikaleet.
Juju on kastikkeessa, joka on aivan ihanaa. Oikea luottokastike!


Resepti on Rickhard McCormickin alkuperää, jota olen hieman omaan makuun sopivaksi muokannut.


Yakisoba, japanilaiset nuudelit, lehtikaalia ja sieniä (2:lle)

n 160-200 g nuudeleita (2 pkt)
iso kourallinen kuivattuja mustavahakkaita (tai muita sieniä)
n. 100-150 g lehtikaalia
1 iso sipuli
1/2 kesäkurpitsaa

loraus öljyä paistamiseen

1/2 dl mirinkastiketta
1/2 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl palmusokeria
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1/2 tl chilijauhetta


Laita kuivatut sienet likoamaan vähintään 1/2 h ennen ruoanvalmistusta.

Tee ensin kastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä niin, että sokeri liukenee.

Keitä nuudelit kypsiksi muutama minuutti ja valuta ne.

Pilko sipuli, kesäkurpitsa ja lehtikaali.
Lämmitä loraus öljyä pannulla. Lisää sipuli, kesäkurpitsa ja lehtikaali. Jos pannu on kovin kuiva, lisää loraus vettä. Hauduta kannen alla n. 10 minuuttia kunnes kaalit pehmenevät.

Lisää pannulle öljyä ja nosta nuudelit joukkoon. Sekoita hyvin ja paistele nuudeleita pari minuuttia.

Kaada pannulle myös kastike ja lisää sienet, joista olet puristanut liiat nesteet pois. Sekoita hyvin.

Nauti heti.