sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Sahramilla kullattu mausteinen kalakeitto

Hyvää pikkujoulua! Nyt se on ihan virallisesti täällä. :)

Aloitan joulunvieton yleensä vähän keskivertosuomalaista aikaisemmin, ja tänä vuonna jo hieman tavallistakin aiemmin, koska heilahdan ulkomaille juuri ennen aattoa. Mutta mukavaa että muu maailma saa nyt luvan kanssa yhtyä tunnelmointiini. :D

Talvisesta, jouluisesta ja lämpöisestä tunnelmasta saimme nauttia tänäkin viikonloppuna visiteeratessamme pohjoisen sukua ja ystäviä. Ja viime viikonloppuna halauksia vaihdettiin hyvän ystävän luona Kuopiossa. Tältä reissulta tarttui mukaan myös vuoden älyttömin (mutta ehkä hauskin) ostos, kultainen pöytäliina. :D Hahhahaaa, taisi lipsahtaa hieman lapasesta.

Mutta! Kultainen pöytäliina oli ensi kerran käytössä ehdottomasti arvoisensa ruoan kera. Sahramilla kullattu mausteinen kalakeitto oli ihanaa! Erilaista, mykistävää, hyminää ja hymyiliyä aiheuttavaa...


Uusin Glorian ruoka & viini -lehti (8/2013) sai minut taas hyppimään riemusta! Miten paljon ihania reseptejä! Ensimmäisenä testiin lähti tämä kutkuttavan ihanan kuuloinen mausteinen äyriäiskeitto, jonka tyypilliseen tapaani muokkasin oman keittiöni varantoihin sopivaksi. :)

Äyriäiset ja kuhan korvasin tällä kertaa ahvenella, koska en jaksanut enää työpäivän jälkeen kauppaan. Ohjeen vastaisesti lisäsin fenkolit keittoon vasta ihan kokkailun loppuvaiheessa. Alkuperäisessä reseptissä ne laitetaan kattilaan heti ensimmäisenä muiden kasvisten kanssa, mutta mielestäni ne luovuttavat silloin liikaa ihanan aniksisesta aromistaan pois.

Myös tuoreita yrttejä ja kokonaisia mausteita korvailin kuivatuilla ja jauhetuilla. Enkä jaksanut myöskään väkertää keiton seuraksi cayenne-krutonkeja, vaan lisäsin tulisen potkun keittoon itseensä. Niin ja smetanaakaan en kaivannut. :) Ensi kerralla kuitenkin mustekalat uivat keittooni mukaan!

Mutta eivätpä omat oikotieni ainakaan keittoa huonontaneet! Tämä oli ihan käsittämättömän ihanaa! Keitossa oli niin paljon kaikkia lempimakujani, että eihän tällä voi mennä pieleen. Rakkauteni appelsiiniin on legendaarinen, ja voi sitä onnea kun vedin viivan fenkolin ja lakun välille. Oi ja se ihana fenkoliwokki ja saariston ahvenet... :)

Ja itse asiassa rakastan tuota pöytäliinaa, joka on itse asiassa kaitaliina... Se sopii täydellisesti yhteen minimalistisen, klassisen ja valkoisen kattauksen ja pöytäliinan kanssa.


Sahramilla kullattu mausteinen kalakeitto (2:lle)

n. 150 g perunaa (noin 2 kpl)
1 iso porkkana
reilu 5 cm pätkä purjon valkoista osaa, sekä hieman vihreää osaa
n. 1/2 fenkolia
1-2 valkosipulinkynttä
loraus öljyä
kaksi hyppysellistä sahramia
1/2 appelsiinin raastettu kuori (n. 1 rkl)
1/2 dl appelsiinin puristettua mehua
n. 4 dl vettä
1 rkl kalafondia
1 tl kuivattua timjamia
ripaus jauhettua chiliä
ripaus jauhettua neilikkaa
n. 1/2 tl palmusokeria
n. 200 g vaaleaa kalaa fileinä
vajaa 1 dl kuivaa valkoviiniä

suolaa
fenkolin tupsuja


Pilko perunat. Kuori ja pilko porkkana. Pilko fenkoli pitkittäin suikaleiksi ja purjo poikittain renkaiksi.
Murskaa valkosipulinkynsi. Pese appelsiini hyvin, raasta sen kuori ja purista mehu talteen.

Kuumenna loraus öljyä kattilassa. Lisää perunat, porkkanat, purjot, valkosipuli ja sahrami.
Kuullota viitisen minuuttia.

Lisää myös raastettu appelsiininkuori sekä appelsiinimehu. Lisää heti perään vesi ja kalafondi sekä mausteet.

Anna porista kunnes kasvikset ovat pehmeitä, mutta napakoita. Pilko sillä välin kalafileet sopivan kokoisiksi paloiksi.

Lisää lopuksi keittoon valkoviini, fenkolit ja kalat. Anna porista pari minuuttia kunnes kala on kypsää. Mausta keittoa tarvittaessa suolalla.

Koristele runsaalla keolla fenkolin tupsuja.


Ja tältä se näytti lehdessä... :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti